неделя, 5 май 2024 г.

5 години след титлата: „Лестър“ ликува и с ФА Къп (видео)

„Лестър“ направи ново чудо и след спечелената титла през 2016 г., пет по-късно, за първи път в историята си спечели и трофея от най-стария футболен турнир – ФА Къп. „Лисиците“ победиха финалиста в Шампионската лига Челси с минималното 1:0 в изключително емоционален финал на „Уембли“ пред 21 000 привърженици на двата отбора.
Единственото попадение в срещата отбеляза Юри Тилеманс в 63-тата минута с изключителен удар извън наказателното поле. Белгиецът насочи топката неспасяемо към горния десен ъгъл, не оставяйки никакви шансове на Кепа Арисабалага. В самия край на двубоя „Челси“ натисна много сериозно в търсене на изравнително попадение и стигна до такова, но те бе отменено поради много тънка засада. Каспер Шмайхел също имаше сериозна заслуга за удържането на победата, като с една брилянтна намеса запази вратата си суха и по този начин подсигури трофея за „Лестър“.

„Разочарован съм, но не се сърдя на футболистите. Мисля, че направихме всичко необходимо, за да спечелим, но просто нямахме късмет, който е необходим на такова ниво. Всичко е важно – импулса, взимането на решение, дребните детайли, съдиите. За втори път има игра с ръка в наш мач и ВАР не се намесва, но аз не съм специалист. Просто нямахме късмет. Във футбола няма нищо гарантирано“, коментира Тухел. Двата тима ще се срещнат отново на 18 май в Лондон в мач за първенство.

„Чувството е невероятно. Преди да пристигна в „Лестър“, не знаех, че никога не са печелили Купата на Англия. Загубили са четири финала преди, така че да мога да дам това на собствениците и феновете е толкова специално. Голът на Тилеманс бе класически за финал на ФА Къп от преди години, но също така и спасяването на Каспер Шмайхел. Този успех е много специален за мен. Бил съм на шест финала преди и спечелихме всичките. Означава много за мен, толкова съм горд, но съм по-щастлив за всички останали. Успехът е на отбора и на клуба, който ни постави в тази позиция да се борим с така наречените по-големи клубове, които се очаква да спечелят“, щастлив бе мениджърът на „лисиците“ Брендън Роджърс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html