сряда, 1 май 2024 г.

Даниел Митов: Президентът лъже предизборно всички

Даниел Митов

Зам.- председателят на ГЕРБ Даниел Митов  обясни на своеобразен брифинг, че президентът Румен Радев се опитва предизборно да лъже всички едновременно. На едните да казва, че е прозападен, на другите – че е проруски, на трети се обръща и намигва към Дубай през назначение в служебния кабинет. В крайна сметка да държи в плен българските институции, каза още Митов.

Той се е спрял на два момента от интервюто на Радев пред БНР по-рано през деня. „Когато му бе зададен въпрос защо е скрил декларацията на Б-9, започна да разсъждава върху моето емоционално състояние. Бил съм афектиран, че не ме е назначил за посланик в Румъния. Искам да му отправя послание – г-н Радев, много ви благодаря, че не подписахте този указ. Това е една от най-големите услуги, които някой ми е правил в последно време. И тогава, и сега знаех, че не отговарям на вашите критерии за посланик, защото нямам картонче за агент на Държавна сигурност“, каза Митов.

„Второ, като нямаш аргументи, се опитваш да атакуваш лично политическия си опонент и да гадаеш каква е личната му мотивация. Ще продължаваме да му задаваме въпроси – защо и до ден днешен, г-н президент, криете декларацията на Б-9 и какво целите с това криене? Защо не сте заели позиция по случая Навални? Защо не сте заели категорична позиция за шпионската мрежа, която е действала в полза на Русия?“, попита Митов. „Президентът обясни, че едва ли не българското правителство е позволило съществуването на шпионската мрежа и действията на агенти на ГРУ, включително отравянето на Емилиян Гебрев. Искам да попитам – и британското правителство ли е позволило отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря?“, каза Митов. „И британското правителство ли е позволило отравянето на Литвиненко преди години? Чешкото правителство ли позволи взривяването на складове от ГРУ?“.

„Шпионските мрежи действат против волята на националните правителства и когато бъдат разкрити, то тогава съответните институции, включително и държавният глава, са длъжни да заемат ясна и категорична позиция, а не да шикалкавят“, твърди бившият външен министър.

„По състава на служебното правителство може да се допусне, че „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП са били в някаква координация с президента по време на консултациите за съставяне на кабинет“, каза още Митов.

Междувременно бившият социален министър Деница Сачева заяви, че не може да се говори, че има пролука в бюджета. Социално-икономическите мерки са обезпечени до края на юни. Няма нещо, което да е спряло да действа в момента, в който ние сме излезли от кабинета. Смешен е плачът за актуализация за бюджета, защото всички плащания са обезпечени.

Тя даде за пример, че служебното правителство за една нощ е намерило 318 млн. лв. за да продължи да изплаща допълнителните 50 лв. на пенсионерите. Освен това президентът нито веднъж не поискал актуализация на бюджета от 45-ото народно събрание. Интересуваше го само Изборния кодекс, каза още тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html