неделя, 5 май 2024 г.

Роджър Федерер се е ваксинирал с „Пфайзер“

Роджър Федерер е поредният играч, който се е ваксинирал срещу коронавирус. Това сподели самият той в интервю за швейцарската телевизия Leman Bleu преди началото на участието си на ATP 250 турнира в Женева, в който ще участва и Григор Димитров. Маестрото разкри какви са мотивите за неговото решение, както и коя от ваксините е предпочел. „Да, ваксиниран съм. Избрах „Пфайзер“. Радвам се, че имах възможността да го направя, тъй като ми се налага да пътувам често. Преди всичко обаче го направих за хората около себе си. Не бих искал да има опасност да ги заразя. Нужно е да бъдем много внимателни“, заяви носителят на 20 титли от Големия шлем.

Ваксинирането срещу коронавирис е една от най-актуалните и противоречиви теми сред играчите в тура. Арина Сабаленка, Елина Свитолина и Андрей Рубльов заявиха, че са скептично настроени, докато Новак Джокович отказа да разкрие дали се е възползвал от възможността да се ваксинира по време на турнира в Белград миналия месец. В същото време Симона Халеп, Наоми Осака и Виктория Азаренка споделиха, че са се ваксинирали.

Миналата седмица ръководството на ATP обяви, че от 17 май играчите вече няма да бъдат задължени да живеят в „балон“, ако искат да участват в даден турнир. Задължителната изолация ще бъде заменена със спазване на правилата на държавата, в която се провежда съответната надпревара.

Същевременно Федерер призова организаторите на олимпийските игри в Токио най-накрая да сложат край на неяснотите, които витаят около състезанията. Именно поради тази причина той се колебае дали да участва. Най-големият спортен форум трябваше да се състои през миналото лято, но през март бяха отложени заради пандемията и пренасрочени за 23 юли-8 август това лято. Япония, която все още не може да се изчисти достатъчно от заразата, удължи до края на месец май извънредното положение в столицата Токио и още три префектури. „Честно казано, направо не знам какво да мисля. Наистина съм между двете решения“, заяви пред ФедЕкс, който има титла на двойки от Пекин 2008 и сребърен медал от Лондон на сингъл четири години по-късно. „Обичам олимпиадите, харесва ми да играя там. А също така и да печеля медали за Швейцария. Това ме прави горд по един специален начин. Но първо трябва да разберем какво се случва. Смятам, че спортистите трябва да знаят: Могат ли да пътуват или не могат? В момента имаме усещането, че олимпиадата ще се проведе. Но знаем, че ситуацията е доста сложна и неясна“, заяви Маестрото от Базел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html