четвъртък, 2 май 2024 г.

Психологът Росен Йорданов: Връзката Радев-Янев е от казармен тип

„Ако трябва да направим сравнение с предходното правителство, президентът този път си назначи началник-щаб в лицето на служебния министър-председател“. Това заяви в интервю за БГНЕС психологът Росен Йорданов.

Росен Йорданов, снимка Интернет

„В предходното служебно правителството той постави една популярна, уважавана и авторитетна фигура – проф. Огнян Герджиков, която предполага и по-висока степен на автономия и самостоятелност. В конкретния случай просто е назначен един човек, който е привикнал и възпитан да получава и изпълнява заповеди. Връзката между президентството и министър-председателския пост очевидно е йерархична, тя е от казармен тип“, каза експертът. Според него номинацията на о.з. генерал Янев е индикативна за това, че президентът иска много по-директно и изкъсо да контролира действията на служебния кабинет и второ – като своеобразен реверанс на изток. Още повече като се има предвид опита на администрацията му да „замаже“ пред родния електорат „антируската“ позиция, с която волю или неволю държавния глава се солидаризира на срещата в Букурещ“, смята Росен Йорданов.

Психологът изрази съмнение, че служебният премиер Стефан Янев би могъл да бъде самостоятелен в действията си начело на служебното правителство.

Радев назначи един човек, който е привикнал и възпитан да получава и изпълнява заповеди, смята Росен Йорданов. Снимка Интернет

„Чисто психологически г-н Янев е силно институционализиран тип човек, какъвто е и Радев, който в случая е в супериорна позиция. Изборът на военна кариера не предполага афинитет към свобода и автономия принципно. Възпитанието в казармена среда, отношенията, опита и навиците на военните са доста далеч от представите за формиране на демократично съзнание и свободомислие. Автономията не се изгражда с напускане на казармата и с встъпване на цивилна длъжност“, анализира Росен Йорданов.

Той бе категоричен, че подборът на служебните министри с разнороден профил е сигнал на държавния глава, че в следващия парламент всякакви политически конфигурации трябва да са възможни, стига те да са насочени срещу един основен враг.

„От психологията знаем, че една от силно сплотяващите емоции е наличието на някакъв враг, срещу когото да се сформира обединение. Това е сигнал към избирателите, че е възможно да речем „Демократична България“, „Има такъв народ“ и например БСП, или ДПС, да сформират явна или тайна формация, който по-нататък да отстрани големия враг от властта. Но истинската цел на Радев и „инженерните вътрешни и външни“ структури зад него, всъщност е да спечели следващите избори. Точно за това е силният афинитет да управлява началник-щаба на правителството“, смята още анализаторът. Според него обаче идеята за „изчегъртване и отхвърляне“, лансирана от критиците на предходното управление, е силно неевропейска.

Йорданов заяви, че академичния профил на част от министрите също не е гаранция за техния успех, тъй като пряката връзка между университетската банка и правилните управленски решения не винаги е валидна.

Специално внимание той обърна на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който, според него, е получил поста си, за да държи в „ стрес и паника“ служителите на вътрешното министерство, които пряко и символично се свързват с бившия премиер. Рашков има репутацията на остър и краен човек, който е винаги яростен и критичен както към МВР, така и към Борисов персонално. Както видяхме, той беше и първият, който извърши „угодни“ кадрови промени, напомни Росен Йорданов.  

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html