сряда, 1 май 2024 г.

ГЕРБ: Очевидно Васил Божков е новият коалиционен партньор

ГЕРБ спешно реагира на кадровата чистка на служебното правителство. Водещи фигури на партията дадоха извънреден брифинг, на който бившият вицепремиер Томислав Дончев обяви, че кабинетът стига до крайности, които изискват реакция.

Снимка Интернет

Бившият министър на финансите Кирил Ананиев разкри, че още в първия кабинет на Румен Радев през 2017 г. е имало опит за смяна на шефовете на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“. Ананиев, който е дългогодишен финансов експерт, бе част и от служебния кабинет с министър-председател Огнян Герджиков от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г.

Натискът за смяната е дошъл лично от президента – и то в първия ден на служебния кабинет. Ананиев обаче не приел за добра идеята да се сменят специалистите, които отговарят за приходите в бюджета.

„Аз отказах и казах, че първо трябва да уволни мен. Но желанието на Радев да уволнявам доведе до напрежение“, обясни Ананиев.

„От желание да проведе честни избори служебното правителство сменя… шефовете на НАП и „Митниците“. С какво това ще спомогне честния изборен процес? Кой даде на Радев кандидатурата на новия шеф на НАП, който живее в Дубай? Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков…“, попита Тома Биков. Очевидно има нов коалиционен партньор, който в предишните избори не влезе в парламента, на следващите може да вземе повече гласове…“, каза Биков

Ставаме свидетели на една политическа чистка и се освобождават доста лица и активи, без да дават отговор на обществото за мотивите. Това каза Александър Иванов.  ГЕРБ ще следи приходите за пенсии и социално, здравно осигуряване, как вървят в кампанията от 2 месеца на служебното правителство  и  ходовете, които прави“, допълни Иванов.

Тома Биков заяви, че ГЕРБ нямаше да даде подобен брифинг, ако има работещо правителство, което да носи политическата отговорност за тези действия.

„Всяко редовно правителство носи отговорност за тези решения, но сега имаме служебно правителство, което не може да носи политическа отговорност. То е назначено с една цел – да организира и проведе честни избори. В това име то сменя шефа на НАП и шефа на митниците. С какво това ще помогне, трябва да обяснят президента, премиера и министъра на финансите“, каза Биков.

„От желание да проведе честни избори, служебното правителство сменя… шефовете на НАП и „Митниците“. С какво това ще спомогне честния изборен процес? Кой даде на Радев кандидатурата на новия шеф на НАП, който живее в Дубай? Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков…“, попита Тома Биков.

„Очевидно има нов коалиционен партньор, който в предишните избори не влезе в парламента, на следващите може да вземе повече гласове…“, каза Биков.

Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ няма да понесе щети от смените, тъй като не става въпрос за негови партийни членове. „Дали става въпрос за овладяване на държавата – вероятно да“, предположи той. И настоя да се даде отговор от кого идват тези назначения и кой ще носи отговорност за тях – дали служебният премиер или президентът.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html