сряда, 1 май 2024 г.

Ваксинираните американци без маски, Байдън: Страхотен ден за Америка!

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ позволи на напълно ваксинираните американци да не носят маски и да не спазват дистанция на улиците и закрито. Препоръките бяха представени от директора на CDC Рошел Валенски, съобщава CNBC, пише в. „Сега“.

„Всеки, който е напълно ваксиниран, може да участва в дейности на закрито и на открито без маска или физическа дистанция. Ако сте напълно ваксинирани, можете да започнете да правите това, което спряха да правят заради пандемията. Всички с нетърпение очаквахме този момент, когато можем да се върнем към някакво усещане за нормалност“, обясни Валенски.

Свободата не е пълна, отбелязват средствата за масова информация. Ваксинираните американци ще продължат да носят маски, ако това е изискване от федералните или териториални закони, както и от местни бизнес правила. Те също трябва носят маски в обществения транспорт, летищата и гарите.

Според стандартите на CDC, човек се счита за напълно ваксиниран две седмици след поставяне на последната доза от ваксината. В САЩ са одобрени три ваксини: Pfizer или Moderna, които изискват две дози, и Johnson & Джонсън, която е еднократна доза.
Досега 154 милиона жители на страната (46% от населението) са получили поне една доза от ваксината, според CDC.
Напълно ваксинирани са 117,6 милиона души (35% от населението).
Белият дом очаква, че до 4 юли – Деня на независимостта на САЩ – броят на напълно ваксинирани жители на страната ще достигнат 160 милиона.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства „страхотния ден за Америка“, след като американските власти заявиха, че ваксинираните могат да свалят маските на закрито и открито на повечето места, предаде Би Би Си.

Президентът свали маската си в Овалния кабинет заедно с републикански депутати при обявяването на новите насоки. Препоръчва се обаче маските да се носят в претъпкани места като автобуси, самолети и болници.

Облекчаването на мерките идва на фона на натиска върху администрацията на Байдън за разхлабване на ограниченията за имунизираните.

Според новите насоки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, физическото дистанциране също може да бъде преустановено за ваксинираните хора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html