неделя, 5 май 2024 г.

Миенето на улици предизвика нова разправия в София

Борисо Бонев, кадър БНТ Архив

Любителско видео в социалните медии как се мие през нощта една от улиците в столичния квартал „Лозенец“ показва, че улицата не се мие качествено, а само се полива, като видеото предизвиква и множество реакции от потребителите в мрежата. Видеото е качено на страницата на организацията „Спаси София“ в социалните мрежи.

Борис Бонев, общински съветник и основател на „Спаси София“, заяви пред БНР, че „става въпрос за усвояване пари, защото според план-сметката за Столичната община за почистване на столицата през 2021 година за лятно миене и почистване са предвидени 62 млн. лв., което е с 4 млн. лв. повече спрямо 2020 година“.

Бонев смята, че няма нищо лошо в това средствата за това градът стане по-чист да са повече, но въпросът е как тези средства се харчат, още повече че столицата е изключително мръсен град, по думите му.

„А други градове в България дават значително по-малко средства за миене на глава от населението, а са по-чисти от София. Това, което става в кв. “Лозенец“, съм го виждал и в други квартали. Столичният инспекторат проверява как се почиства София. След нашия сигнал за „Лозенец“ от инспектората се свързаха с нас и признаха, че не е измито качествено, и обещаха да почистят отново“, поясни Бонев.

По думите му не е работа на гражданите да сигнализират непрекъснато за подобни случаи, а на отговорните институции. „Но това е начинът на управление на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова вече 15 години. А договорите са публични с фирмите по почистване. Но независимо какво пише в тези договори, ако после няма контрол върху извършената работа от страна на общината, фирмите правят каквото си искат“, коментира общинският съветник.

Според него Веска Георгиева от Столичния инспекторат трябва да си подаде оставката и да се назначи ново ръководство на инспектората.

„Трябва да се каже на фирмите по почистване какво общината иска от тях. След това да се следи, ако трябва, и с камери по колите за почистване за това как се изпълнява работата им“, каза още Бонев.

По думите му Столичният общински съвет нямало как да поиска оставката на Георгиева, защото тя е на пряко подчинение на кмета на столицата, но от „Спаси София“ са искали оставката ѝ за много други случаи, свързани с контролните функции на Столичния инспекторат, заяви Борис Бонев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html