петък, 3 май 2024 г.

Рекорд на чуждестранни инвестиции за 2020 г. – 4.2 милиарда лева

Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България отбеляза рекорден поток на преки чуждестранни инвестиции, като само в кризисната 2020 г. те са в размер на 4,2 млрд. лв., което е най-високата стойност за последните 10 години.

Това е докладвал министърът на икономиката в оставка Лъчезар Борисов по време на работното съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с министри от кабинета, съобщава пресцентърът на правителството.

Лъчезар Борисов, снимка Интернет

Министърът на икономиката отбелязал, че само от началото на 2021 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта в размер на 800 млн. лв., които ще създадат нови 1400 нови работни места, а от началото на кризата тези проекти са на стойност 1.8 млрд. лв. Министър Борисов подчертал, че бизнес климатът в България се подобрява, което е видно и по линия на инвестициите в строителството. „Разрешенията за строеж при жилищното строителство са с 14 на сто повече през първото тримесечие на настоящата година, спрямо същия период на миналата година. При административните сгради разрешенията нарастват с 27,3 на сто“, уточнил той.
Безработицата в България достигна своите предкризисни нива. По данни на Агенцията по заетостта тя е 6,1 на сто, пише в съобщението.
В заключение икономическият министър подчертал, че само през април чрез програмите и инструментите на МИ българският бизнес е подпомогнат с близо с 200 млн. лв.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html