понеделник, 29 април 2024 г.

Иван Гешев сезира Европа за закриването на спецпрокуратурата

Закриване на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса ѝ към Върховенството на правото в Европейския съюз.

Главният прокурор Иван Гешев и прокурори организираха мълчалив протест срещу намерението да се закрия спецпрокуратурата. Снимка Интернет

Това пише ръководството на българската прокуратура до председателите на Еврокомисията и Европарламента, до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, и до Венецианската комисия). В писмото си държавното обвинение се оплаква от „оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-ото народно събрание на Република България, изразяващ се в предложени законодателни изменения, целящи закриването на органите на специализираното правосъдие“.

Припомняме, че законопроектът за закриване на спецпрокуратурата и специализирания съд бе внесен от Христо Иванов от „Демократична България“ и мина на първо четене в правната комисия.

С друго писмо, изпратено до председателя на 45-ото народно събрание Ива Митева и до председателя на Комисията по правни въпроси Радостин Василев, прокуратурата припомня за становището си по законопроектите за специализираното правосъдие.

„Предвидените изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани. Същите не държат сметка за неминуемо произтичащите от закриването на специализираните съд и прокуратура отрицателни последици“, се казва в писмото.

Според държавното обвинение разглеждането на законовите поправки става в противоречие с принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност.

„Работи се в условията на необяснима „внезапност“, без дължимите обществени консултации с гражданите и юридическите лица, без каквото и да било обсъждане с професионалната гилдия и научната общност“, посочват от прокуратурата.

В писмата и до европейските институции, и до българския парламент се отбелязва, че те представляват позиция и на цялата професионална общност. Такива становища са приети и от прокурорите от всички апелативни райони, от Асоциацията на прокурорите в България, от Камарата на следователите в България и от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Това сезиране не би довело до нищо, защото днес е последният ден на този парламент, а решението за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата е минало само през едно гласуване в комисия, заяви в кулоарите на парламента депутатът от „Има такъв народ“ и председател на Комисията по правни въпроси Радостин Василев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html