вторник, 30 април 2024 г.

Ангела Меркел е скептична за отпадането на патентите за ваксините

Германската канцлерка Ангела Меркел реагира скептично на предложението на САЩ патентите за ваксини срещу Covid-19 да отпаднат за кратък период от време. Съмнение, че отпадането на патентите ще помогне в борбата с болестта, изказа и Европейската комисия.

Според идеята на Джо Байдън, ако няма патенти за производството на ваксини, то ще се ускори. Меркел обаче опроверга тази логика – информира БНР.

„Защитата на интелектуалния продукт трябва да остане, защото на нея се крепи всяка иновация. Проблемът с липсата на ваксини не е заради патентите, а заради капацитетите на производство и високото качество на продукта“, заяви говорителка на Меркел пред медиите.

Германия работи усилено за увеличаване именно на капацитетите на производство не само в страната, но и в Европа и целия свят, посочиха още от кабинета на Меркел. Отпадане на патента ще затрудни сериозно производството според Германия.

Критика изрази и министърът на развитието Герд Мюлер:

„САЩ трябва да помислят как да увеличат производството на ваксини и да се отворят за износа им, това ще помогне повече“, заяви той.

Европейската комисия заяви, че е отворена за дискусии как да се ускори ваксинирането по света, но основният проблем продължава да е капацитетът на производство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html