неделя, 5 май 2024 г.

Блинкен в Киев: Русия да прекрати опасните си и агресивни действия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен прикани Русия да спре да се държи агресивно към Украйна, предаде Франс прес. „Призоваваме Русия да прекрати своите опасни и агресивни действия“, каза в Киев Блинкън на срещата си с президента Володимир Зеленски и отбеляза, че при границата все още има значително руско военно присъствие.

Антъни Блинкен и украйнският президент Володимир Зеленски. Снимка Интернет

Блинкен потвърди подкрепата на Вашингтон за Украйна, където от седем години се води война с проруски сепаратисти, а наскоро имаше изостряне на напрежението с Русия, предаде Франс прес.

„Тук съм по една много проста причина, да потвърдя категорично, от името на президента Байдън, нашия ангажимент в подкрепа на суверенитета на Украйна, на нейната териториална цялост и нейната независимост“, каза Блинкен.

Това е първа визита в Украйна на високопоставен представител на САЩ откакто администрацията на Джо Байдън пое властта през януари.

„Заплахата остава. Русия е изтеглила някои войски, но все още остават значителни военни сили при границата на Украйна. Русия има капацитета да предприеме агресивни действия за сравнително кратко време, ако реши“, каза Блинкен.
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че намаляването на руското военно присъствие в близост до границата върви твърде бавно и все още има заплаха, отбелязва АФП.

Визитата на държавния секретар на САЩ е в момент на засиленото напрежение между Украйна и Русия.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html