събота, 27 април 2024 г.

Арестуван митнически шеф се връща на работа

Райчо Соколов

Райчо Соколов се връща на работа в Агенция „Митници“. Това е решил Върховният административен съд по негова жалба срещу заповедта за уволнение, пише вестник „Галерия“.

Райчо Соколов беше шеф на два ключови митници – на Калотина и в Свиленград. През февруари миналата година беше арестуван като лидер на престъпна група за подкупи от шофьори, а с него и над 15 митничари и гранични полицаи. Известен като борец с контрабандата и наркотрафика, арестът на Соколов беше изненада както за дългогодишни полицаи, така и за шефовете от Агенция „Митници“.

Райчо Соколов стоя в ареста няколко месеца и го освободиха, а разследването още продължава. Междувременно беше уволнен дисциплинарно от службата, където работи близо 30 години. Соколов веднага обжалвал в Административния съд и заповедта е отменена. Преди две седмици и втората инстанция решила същото и сега обвиняемият за подкупи висш митничар трябва да бъде възстановен на работа, и то на длъжност като началник.

Мотивите на съда да отмени заповедта за дисциплинарното му уволнение са няколко. Най-важният обаче е, че не е посочено какво точно е извършил, а само постановлението на Специализираната прокуратура за привличането му като обвиняем за корупция. Според административния съд Соколов е невинен до влязла в сила присъда и не може да бъде уволняван, защото е арестуван.

Райчо Соколов още не е даден на съд. Той беше арестуван при операция на „Вътрешна сигурност“ в МВР заради участието и на гранични полицаи. Срещу него показания дадоха подчинените му, както и много шофьори, които са преминавали през Калотина. Според тях е трябвало да дават пари, за да не ги проверяват. След техни сигнали до МВР започнала и разработката. Цивилни ловци на корумпирани ченгета няколко пъти минавали пред бариерата и всеки път им искали пари. Всичко било записвано и снимано тайно. На смяна митничарите изкарвали по 1000 евро, а по-голямата част от „печалбата“ заделели за шефа. Соколов беше началник на митницата към ГКПП „Капитан Андреево“, но в последните месеци преди ареста си е поел и тази на Калотина.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html