неделя, 5 май 2024 г.

Въздушен парад за Гергьовден

Въздушен парад и демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции в различни гарнизони в страната ще включват събитията за отбелязването на Празника на армията на 6 май тази година, съобщи Министерството на отбраната.

Снимка МО

След като миналата година заради пандемията не се състоя традиционният военен парад в София, за втора поредна година се предвижда Денят на храбростта и Празник на Българската армия да бъде отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки.

Във водосвета на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на незнайния воин в столицата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и седем представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, както и Съвместното командване на специалните операции. Всеки блок ще се състои от 29 военнослужещи. След водосвета ще бъде почетена паметта на загиналите герои с поднасяне на венци пред паметника. Военнослужещите от представителните части ще преминат в тържествен марш, след което ще има демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на ВВС и ВМС.

Снимка Интернет

Уникалното при тазгодишните чествания е, че едновременно ще бъдат направени авиационни демонстрации в небето над град София и над авиобаза Граф Игнатиево. Съобразявайки се с въведените противоепидемични мерки, до районите на военните формирования ще бъдат допускани само представители на медиите с оглед запазването здравето и живота на гражданите.

Жителите и гостите на столицата ще могат да наблюдават прелитането на седем групи авиационна техника. Демонстрация на способности ще направят военните самолети и вертолети, които са на въоръжение в родовете авиация – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспортна и учебна. Точно в 10:15 часа вертолет AS-532AL „Cougar” ще прелети над площад „Свети Александър Невски” с националния флаг, традиционно от изток на запад към статуята „Света София“. С това ще се даде началото на въздушните демонстрации.

По традиция в навечерието на празника, на 5 май, в столицата ще има празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър. Концертът ще се състои на откритата сцена на алеята на бележитите българи в Борисовата градина. От 21 ч. ще има празнична илюминация.

В празничния ден в района на 61-ва механизирана бригада в Казанлък военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски. Ще бъдат представени зенитно-ракетният комплекс „Оса”, бойни машини на пехотата, танкове Т-72, 122-мм самоходна гаубица „Гвоздика”, минохвъргачка „Тунджа”, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес”, бронирани машини „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Командо селект” и „Гардиън”. На Морска гара – Варна, военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в учебния център „Црънча” силите за специални операции ще демонстрират способности при специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи. Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и инфилтрация по способа „рапел”. Освен това се предвиждат и полети на бойната авиация в района на авиобазата „Граф Игнатиево”.

Снимка Интернет

В столицата пред сградата на администрацията на президента в 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Хората ще могат да наблюдават тържествения ритуал в София пред Паметника на незнайния воин и демонстрациите на способности на военнослужещите от Българската армия по повод празника чрез електронните медии.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html