неделя, 5 май 2024 г.

Москва призна: Русия ще бъде изключена от банковата система SWIFT

Мария Захарова

Руското правителство се подготвя за възможно изключване на страната от банковата система за платежни преводи SWIFT. Това съобщи говорителят на външното министерство Мария Захарова в интервю за RT. „Засега гледаме на тази възможност като хипотеза, но вече се работи по намаляването на щетите и рисковете“, коментира Захарова. Като алтернатива, руските банки ще работят със системата за междубанкови преводи и финансови съобщения на Централната банка на страната. Възможно е да се използват и други система – европейската SEPA, иранската SEPAM или две китайски.

Изявлението на Захарова е в отговор на резолюцията, приета от Европейския парламент, която регламентира мерките срещу Русия заради анексията на украински територии. Според този документ, ако Москва предприеме военни действия, ЕС ще спре вноса на газ и нефт от Русия, ще изключи страната от SWIFT и ще замрази активите на руските чиновници и олигарси на територията на Европа, както и ще им забрани да влизат ЕС. Също така инициаторите на военния конфликт и престъпленията в Украйна трябва да бъдат предадени на международен съд.

Какво е SWIFT и какви ще са последиците за Русия?

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) е международна организация, която контролира най-голямата междубанкова система за обмен на информация. Чрез нея се осъществяват бързо и безопасно парични преводи между банките. Членовете на организацията се придържат към определени стандарти при оформянето и реда на финансовата информация, което им позволява да се пазят от измами. Тя е най-безопасната и сигурна система, използвана от 11 000 банки в над 200 държави. Русия е един от най-активните участници в нея, като е на 2-ро място по количество на операциите (след американските банки) и на 15-о по обем.

Европейският съвет е този, който ще реши дали Русия да бъде изключена, защото SWIFT е европейска компания и се подчинява на законите на ЕС. В историята има вече прецедент – през март 2012 година Иран беше изключен. Това се случи в деня, в който Съветът прие решението.

Какво ще се случи, ако Русия бъде извадена от системата? Трудно е да се прогнозира, че абсолютно всички руски банки ще бъдат изключени, защото това практически означава страната да бъде поставена в изолация. Върху SWIFT е базирана цялата световна банкова система. Ударът ще е най-вече върху руския внос и износ. Иран не почувства сериозен срив по две причини – едва 14 местни банки бяха членове на организацията и търговията между Иран и ЕС не е в такъв голям обем. С Русия обаче нещата стоят по друг начин – търговията с Европа е много важна за Москва, а банките, които оперират в системата са около 800. При всички положения не всички банки ще пострадат, както и решението за изключването няма да повлияе на даването на дългосрочни кредити от европейски банки на руски организации.

Най-голям проблем за Русия ще се окажат паричните преводи с Европа. Очаква се банките да се договарят с европейските си партньори как да се извършват плащанията. Възможно е да се появят посредници, които да са извън юрисдикцията на Европа и те да предложат други варианти или системи, но не е сигурно, че европейските банки ще се съгласят на това. При всички положения обменът на информация и плащания ще стане много по-бавен и по-скъп.

Сериозния удар, както винаги, ще понесат обикновените хора. Дори и малък брой банки да бъдат изключени, това веднага ще се отрази върху руската икономика, която и без това не преживява най-добрите си дни – цените растат, доходите падат, работните места се съкращават. Директните последствия ще се отразят върху най-простите парични преводи. Дори през Western Union ще е невъзможно да се изпращат или получават пари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html