вторник, 30 април 2024 г.

Мартин Петров: Промяна трябва да има, ще помогна на Бербатов

Бившият национал Мартин Петров говори пред „Код Спорт“ за състоянието на родния футбол. Той е Футболист №1 на България за 2006 г. и автор на единственото попадение за националния ни отбор от последното ни участие на голям форум – Евро 2004 в Португалия.

„Болно ми е било не толкова от критиките, нормално е, като ти вкарват гол след гол, не може да искаш позитивни неща, болно ми е било от това, че някой обижда, и съм го казвал милион пъти. Когато е имало градивна критика, когато някой е изявявал мнение в медиите, че може би е трябвало да играем така, че аз съм играл слабо, нормално е, всеки има право на мнение. Но не да обиждаш лично. Да не споменавам примери, имало ги е… Това ни е било болно и ни е обиждало, защото наистина сме давали мило и драго националният отбор да върви напред. Това, че не се е получавало, в крайна сметка такива са били времената. Опитвали сме и смятам, че винаги във всяка квалификационна група, дали за европейско или за световно, не ни е достигало малко, за да се класираме. Винаги до 2-3 кръга преди края на квалификациите сме имали шанс да се класираме. За съжаление сега минават първите 3-4 кръга и вече нямаш шанс. Това е разликата. Искам момчетата наистина да се себераздават, да горят на терена и това ще го оценим и вие като фенове, и ние като бивши играчи. Рано или късно, когато правиш това, ще има успех“, връща лентата назад Марто.

А ето и откъде ще дойде промяната в българския футбол. „Всеки обещава, минават изборите и си остават обещанията. Може би така е и с футбола, което не е правилно. Като обещаеш нещо, все пак трябва да го изпълниш. Промяна е ясно, че трябва да има. Кой и как ще я направи и какво смята да прави, е отделен въпрос. Все още нищо не сме видели и чули. Смятам, че промяна трябва да има, националният отбор ни е огледалото. А и на клубно равнище освен „Лудогорец“, а и той в последните години буксува. Така че какво правим? Трупаме негативи, не можем да съберем и необходимите точки. Когато започнат мачовете за Лига Европа или за Шампионска лига, започваме от някакви кръгове, където, за да достигнеш до елиминационната фаза, трябва да изиграеш 10 мача. От юли месец започваш да играеш. А това може да се промени с трупане на победи, трупане на точки, за да може да се издигаме в ранглистата. Дали Бербатов ще оглави БФС, дали ще е някой друг, ще видим. Откъм конгреси и аз не знам какво става, кой ще е легитимен, кой не е, дали ще има, дали няма, а и не съм запознат с правото в България. Окей, ако февруари си е редовният, тогава знам ли, да си остане за февруари. Не знам, опитвам се по някакъв начин да си го обясня, защото това е голямо събитие, трябва да се наемат служители, зали, трето, четвърто, клубовете да дойдат да гласуват, всичко това са разходи. А в днешно време не смятам, че е толкова необходимо. Тези разходи могат да се хвърлят в построяването на терен, на подпомагането на детско-юношеските школи и т.н. Знаете от какво имаме нужда и може тези пари да отидат в тази насока според мен. С каквото мога, ще се опитам да помагам на Бербатов и да му бъда от полза. От там нататък вече, смятам че той е достатъчно ерудиран, видял е и се е сблъсквал, но е съвсем различно. Едно е да си играч, едно е да си треньор, едно е да си ръководител на българския футбол. Смятам, че много добре го знае и го оценява, знае, че ще се сблъска със страшно много трудности, проблеми и препятствия. И със Стилиян Петров поддържаме връзка. Чухме се след мача с Швейцария и говорихме един час, ухото ми заглъхна.

Коментираме и ни е неприятно, чудим се защо така се получава, коментираме и темите за БФС – кой ще стане, дали ще се промени нещо, дали няма, дали можем с нещо да помогнем. Сега всички едва ли не си викат – тези си живеят в чужбина, гледат си живота. Хубаво де, но това са си лични работи, които сме си ги изградили, извоювали, изкарали. В момента всеки преценява в личен план къде да живее и какво да прави. От там нататък вече с течение на времето и завъртането на колелото всеки ще поеме по някакъв път, свързан с футбола, със сигурност. Кой, как и по какъв начин – бъдещето ще покаже“, смята Петров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html