неделя, 28 април 2024 г.

Ковид даде тласък на онлайн търговията, но смачка туризма

Търговията на дребно през интернет процъфтява заради пандемията от коронавирус и продажбите в световен мащаб са достигнали 26 трилиона долара през изминалата година, става ясно от цитирани от ДПА данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие ЮНКТАД.

Делът на онлайн търговията на дребно миналата година е скочил от 16% до 19% от общата търговия на дребно според публикувания днес доклад на ЮНКТАД. В същото време глобалната електронна търговия се е увеличила с 4% до 26,7 трилиона долара, а това е повече от брутния вътрешен продукт на САЩ – най-голямата икономика в света.

От първите 13 компании за електронна търговия 10 са от Китай или САЩ. Алибаба (Alibaba) оглавява класацията и изпреварва Амазон (Amazon), а канадската Шопифай (Shopify) е с най-висок рейтинг в 60 процента от държавите.

И докато делът на онлайн продажбите в големите световни икономики нараства, тъй като локдауните принуждават хората да прекарват голяма част от времето си на закрито, ЮНКТАД отбелязва, че съдбата никак не е била благосклонна към компании, предлагащи пътувания и туризъм.

Делът на дружествата от онлайн търговията на дребно онлайн в Китай и Южна Корея е скочил с почти една четвърт от общия, следвани плътно от Великобритания, която отчете скок – от 1,8 на сто през 2019 до 23,3 на сто през 2020 година.

Онлайн продажбите в САЩ, чиито фирми за електронна търговия през миналата година регистрираха продажби на стойност над една трета от общата сума в световен мащаб, увеличиха дела си от 11 на сто на 14 на сто от общия обем на продажбите на дребно.

Бумът за онлайн бизнес през 2020 г. настъпи на фона на най-големия според ЮНКТАД годишен спад в световната икономика, откакто преди 40 години започват да се водят статистически данни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html