четвъртък, 2 май 2024 г.

Совалката на Илон Мъск се приземи посреднощ в морето

 

Астронавтите скачат директно от космическата капсула в патрулна лодка до Флорида. Снимка: НАСА/АП

В тъмнината четирима астронавти акостираха рано сутринта в неделя в Мексиканския залив близо до Флорида. Това бележи успешен край на мисия за НАСА, водена от частната компания Space X на Илон Мъск, която отведе своите астронавти до и от Международната космическа станция. Това беше първата от онова, което космическата агенция нарича оперативна мисия.

Преди половин година ракета Space X излетя с четиримата астронавти – трима от НАСА, един от японската космическа агенция – които пътуваха в една от капсулите на компанията – Crew Dragon. В неделя същата капсула, наречена „Резилиънс“ (Устойчивост), се върна безопасно на Земята, малко преди 3 часа сутринта източно американско време. „Приветстваме ви обратно на планетата Земя и благодарим ви, че летяхте в Space X“, каза Майкъл Хейман, служител за контрола на мисията на Space X, на астронавтите.

„И четиримата членове на екипажа са в отлична форма и страхотно настроение и се справят наистина добре“, каза Холи Рийдингс, главен директор на полета на НАСА на пресконференция след кацането. Последният път, когато астронавтите на НАСА се приземиха през нощта, беше през 1968 г., когато тримата астронавти от Аполон 8, първите, които обикаляха около Луната, се завърнаха на Земята.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html