неделя, 5 май 2024 г.

Още малко интересни факти за Великден

Наричат деня на Възкресението „Празник на празниците“, а той се чества от православните християни в цял свят. Макар за този светъл ден да заем толкова много, още от ранна детска възраст, има факти, които остават малко известни за вярващите.

Какво е Пасха?

На древногръцки Пасха означава „да страдаш“. Това е най-светлият и щастлив празник за всеки православен човек, но напомня за страданието, което Христос приема заради всички нас – грешните деца на Бог.

На Великден не се ходи на гробища

Това е светъл и положителен празник, следователно скръбта и негативизмът в този ден са строго противопоказни. Църквата забранява посещаването на гробища, защото има специални дни за това.

Ами ако Благодатният огън не слезе от небесата?

Всяка година в Йерусалим, в църквата при Божи гроб се самозапалва огън, който се нарича изпълнен с благодат. Ако това не се случи, ще е знак, че краят на света наближава.

Малко хора спазват Великия пост

Само около 20% от вярващите спазват поста преди Великден в една или друга степен. Много малко спазват плътското и душевно ограничение изцяло, според всички правила – около 2% от общия брой православни християни.

Великден е време за дарителство

В самия ден на Великден и в седмицата след него е обичайно да се отделят време и средства за благотворителност. Важно е да помогнете на нуждаещите се с каквото можете. Състраданието и добротата към другите ще помогнат за привличането на Божията благодат.

Да харчим и ползваме с мярка

Всяка година в навечерието на Великден човечеството харчи между 20 и 30 милиарда долара за храна, подаръци и подготовка за празника като цяло. Разходите ни за празници са повече само преди Нова година.

Понякога католическият и православният Великден съвпадат

Случва се понякога католическият Великден да съвпадне с православния. Според църковните календари, през следващите 20 години този светъл празник ще бъде честван от католици и православни заедно през 2025, 2028, 2031, 2034, 2037, 2038 и 2041 години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html