сряда, 1 май 2024 г.

Джо Байдън посети 96-годишния Джими Картър

Джо Байдън и съпругата му напускат къщата на Джими Картър в Атланта. Снимка: „Ню Йорк Таймс“

Джо Байдън уважава патроните си, като малко от тях са още между живите. Преди митинг на президента близо до Атланта в четвъртък, той и съпругата му Джил се постараха да отдадат почит на 96-годишния предишен президент Джими Картър, разказва „Ню Йорк Таймс“. Това направи Байдън първият президент, който отиде на „поклонение“ след напускането на Картър, освен ако не се брои Ясер Арафат.

Но ако има човек, който знае какво е чувството да бъдеш недооценен от собствената си партия, това е Байдън. И няма да продължи да оставя Картър в края на живота си да бъде третиран като парий.

Картър отдавна е наскърбен от това как е бил пренебрегнат от неговите наследници демократи. „Имах най-добри отношения, когато той бе на поста, с Джордж Буш – страши “, споделя той. Живее в отдалечена равнина в скромна къща с мебели, направени от самия него.

Когато Бил Клинтън загуби втори мандат като губернатор на Арканзас през 1980 г., той хвърли известна вина върху президента Картър, който изпрати хиляди кубински бежанци да бъдат интернирани във Форт Чафи в Арканзас. Когато Клинтън стана президент, той се отнасяше с Картър като с чума, без да иска да бъде подложен на провал с неуспехите на друг губернатор.

Така Джими и Розалин са гласували за Бърни Сандърс, а не за Хилъри Клинтън на първичните избори за президент през 2016 година. Той казва също, че никога не е имал имейла на Барак Обама.

Байдън беше първият сенатор, който подкрепи кандидатурата за президент на Картър през 1976 г. Бивш помощник на Байдън казва: „Тези момчета се обичат.“ „Някои от колегите ми в Сената мислеха, че това е младежко решение“, спомня си Байдън в нов документален филм „Картърланд“. „Е, бях буен. Но както казах тогава, „Джими не е само блестяща усмивка. Той може да спечели и може да се обърне към повече слоеве от населението от всеки друг човек“. „Винаги съм смаян от това колко повече е постигнал, отколкото репортерите, които го отразяват, осъзнават“. „Той спечели пет години живот“, възторжен е приятел на Картър по повод посещението на президента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html