неделя, 28 април 2024 г.

ИБ предлага БСП да върне третия мандат, Овчаров против (обновена)

Изпълнителното бюро на БСП се е обединило около варианта партията да върне третия мандат за съставяне на правителство и да обясни на хората защо го прави. Това стана ясно в началото на съвместното заседание на Националния съвет и парламентарната група на левицата, съобщи „24 часа“.

Три са обсъжданите варианти, които лидерката Корнелия Нинова представила пред пленума:

1. БСП взема мандата с програма и партиен кабинет. Той обаче няма да мине, признала Нинова.

2. Надпартиен експертен и програмен кабинет. Този вариант е също малко вероятно да мине, а и има риск да бъде подкрепен от ГЕРБ, което е опасно за БСП, изразила опасения Нинова.

3. Връщане на мандата и честно обяснение пред хората защо се прави това – на този етап БСП няма подкрепа за промяна нито от избирателите, нито от другите партии на промяната в парламента. А с ГЕРБ и ДПС не може да се направи правителство, категорична била Нинова.

По време на разразилата се дискусия по трите предложения се чули различни мнения, но повечето от членовете на Националния съвет подкрепили връщането на мандата.

Румен Овчаров

Единствен твърдо за съставянето на правителство се обявил Румен Овчаров. Той настоял БСП да не връща мандата, а да се опита да състави кабинет, за да се направи актуализация на бюджета, да се работи за преодоляване на COVID кризата и да се осигурят пенсиите.

Овчаров предложил също така вариант да се забави връщането на мандата, за да има време този парламент да приеме важни законодателни промени. Като пример той дал закриването на специализираните прокуратура и съд.

Той обаче бил репликиран от Антон Кутев и Бриго Аспарухов, които обяснили, че мандатът трябва да се върне бързо. Задържането му е опасно за партията, казал Кутев.

Основният спор бил кога точно да се върне мандатът. Бързо – тоест още при връчването му на 5 май, или да се забави и изчака целият законов 7-дневен срок и да се върне на 11 май.

За забавяне на връщането настоял бившият депутат Таско Ерменков. В отговор обаче Манол Генов обяснил, че повечето партии вече са в кампания и не може да се бави.

Някои от членовете на НС настояли все пак БСП да излезе със свой вариант на правителство, дори и да върне мандата. Общинският съветник Иван Таков предложил левицата да излезе с партиен кабинет. Други от колегите му – като евродепутата Петър Витанов и зам.-шефа на младежкото БСП Атанас Атанасов, също настояли соцпартията поне да покаже имена на министри.

Според други обаче БСП има шанс да вдигне резултата си на предстоящите избори и не трябва да се бави.

Като екстравагантна идея и със смях било посрещнато предложението БСП да отстъпи мандата на някоя от по-малките протестни партии – „Демократична България“ или „Изправи се! Мутри вън!“.

Кирил Добрев. Снимка: Дарик

Преди заседанието един от най-изявените опозиционери на соцлидерката, Кирил Добрев, заяви: „Г-жа Нинова се готви за този миг от 5 години. Ако към този момент не е подготвена, тя никога друг път няма да е“. 

„На Велика събота сме дошли да видим каква е готовността на ръководството да поеме мандата и съответно да го реализира или да го върне. Силно се надявам, че ако взимаме мандата, първо трябва да представим политики, второ – лицата, които ще ги реализират, и трето, да говорим за това кой ще ни е партньор“, каза още Добрев.

Според Антон Кутев няма вариант, в който партия, която е загубила изборите, да търси вариант за подкрепа. Времето за БСП за правителство беше, преди да влезе в изборите и преди да ги загуби. От тук нататък най-бързото връщане на мандата и отиване на нови избори е високо почтено и към избирателите на БСП, и към гражданите, коментира той.

Много трудна и деликатна е ситуацията. От една страна, в тази икономическа, социална и здравна криза не трябва да се добавя и политическа. От друга, основните политически играчи вече заявиха, че никой с никого не иска да работи, като сърдити деца, коментира пък депутатът Явор Божанков, цитиран от „24 часа“.

Ако зависи само от нас, в България би имало стабилно, ясно и отговорно управление, но знаете, че БСП е трета политическа сила, допълни Божанков.

Очаквайте подробности!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html