събота, 4 май 2024 г.

Пенсионер от Нидерландия стана общински съветник във Велико Търново

Велико Търново стана първият град в страната, в който интересите на местните хора се защитават от чужденец. В навечерието на Великденските празници холандецът Якоб ван Бейлен стана част от 37-членния местен парламент, след като юристът Калоян Янков беше избран за народен представител, информира корсепонденът на БНР – Здравка Маслянкова.

„Зелено, хуманно, културно“ са принципите на холандеца. Избори до безкрайност не е добре за развитието на България, казва чужденецът, избрал да живее и работи у нас.

На предишните местни избори той се строи в редиците на „Демократична България“, но остана под чертата. След разместването от миналите парламентарни избори – пенсионираният холандец се оказа общински съветник.

През 2019 г. спечели симпатията на хората заявявайки, че:

В днешна България съм свидетел на големи недостатъци. Това е мотивацията ми да се занимавам с политика! За главния ми приоритет, а именно чиста природа и свободна култура, аз съм свързан със Зелено движение, чийто член съм от 6 години, и за останалите ми по-горе споделени приоритети се чувствам по-привързан към Да България. Добавете към това опита и силните местни структури на ДСБ и ще стане ясно, че съм голям привърженик на коалицията на Демократична България!

Тъй като българският не е моят майчин език, от моята заплата като съветник ще наема личен асистент, който ще ми помогне да анализирам и подготвям работата си като съветник. Гласуванията обаче ще бъдат чисто мое решение и отговорност! Така че никой не може да каже, че съм там заради парите, защото няма да вземам заплатата си.

За Ван Бейлен великотърновци казват, че е по-патриот от мнозина. Няма зелена кауза в града, в която да не е участвал. На антиправителствените протестите през миналото лято във Велико Търново винаги беше на първа линия, предаваше от протестите за холандските медии.

„Аз съм на 72 години, вече от 7 години съм пенсионер. От 11 години постоянно живея в България. За първи път бях тук 1967-а година като турист. Много обичам природата тук и най-вече живите традиции и затова реших да остана тук“.

Като общински съветник Якоб ван Бейлен стана член на постоянните комисии по образование, наука и култура, по бюджет и финанси и по устройство на територията, транспорт и паркиране. Казва, че ще работи за промяната:

„Мога да кажа, че съм доста интегриран. Виждам много хора, обичам да ходя пеша и виждам доста от проблемите на града. Има нужда от промяна за много области. В държавно ниво е ясно – има голяма нужда от юридическите реформи. Ако гледаме тук, във Велико Търново първо липсва много ремонт, навсякъде. Ако от паметника на Самоводската чаршия отида до Царевец, което е най-туристическият маршрут, виждам фасадите, виждам всички мъртви магазини долу на сградите. Боли ме“.

Едно от нещата, с които иска да се ангажира, е развитието на устойчив туризъм във Великотърновския регион, за да не бъде градът временна спирка за една-две нощувки за преминаващите българи и чужденци.

„Искам да работя за друг вид туризъм, който също правех в Котел, мястото, където първо бях. В Търново и района чужденците или българските гости да остават от четири до осем дни тук, в града, с туристически програми и пакети“.

Той роден в Холандия и имам две дъщери. С дълъг професионален опит в издателската сфера. Между 1975 и 1991 г. е ръководител на електронно издателство “юридическа библиотека онлайн и на CD-ROM”, Wolters Kluwer, Нидерландия. От 1991 до 2002 е директор и издател на електронното публикуване на правителствена информация и информация на Европейски съюз на “SDU”, Нидерландия.

Интересува се от фолклор, природен туризъм, литература и история. Повече от 10 години е инструктор по народни танци, хореограф и продуцент на българска народна музика. Основател е на хор “Chubrica”; Нидерландия. 3 години е член на Коледарската група “Даскалите” в Котел. Той има и колекционерска страст – българските килими, които показа в самостоятелна изложба юни/юли 2019.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html