събота, 4 май 2024 г.

Елена Поптодорова: Гоненето на дипломати ще продължава

Вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова определи пред БНТ решенията на МВнР за експулсиране на руски дипломати като скромни на фона на разкритията за действията на руската страна и по-специално на военното ѝ разузнаване на българска територия.

Елена Поптодорова, снимка Интернет

Поптодорова смята за малко закъсняла реакцията на българската страна и след отравянето на Сергей Скрипал, „когато ние свенливо отказахме да говорим по случая, както и да предприемем действия. Всички останали дипломати, около 160 души, бяха експулсирани от страните от Европейския съюз“.

Гоненето на дипломати ще се продължава, докато има поводи за това, подчерта Поптодорова.

„Очевидно Русия използва наши уязвимости. Българската слабост е тази дълго култивирана безусловна, безкритична вяра в това, че Русия е крайното добро“, каза вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

Ние трябва да си сложим едни добри защитни граници – напълно уважително, и през тях да разговаряме с Русия, отбеляза Поптодорова. „Трябва да разговаряме с категоричност, която да не преминава през сантименталността на религия, на русофилство, на славянство и т.н.“

Министерството на външните работи на България обяви на 29 април още един руски дипломат (помощник на военното аташе) за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

МВнР съобщи, че по време на среща с руския посланик настоятелно е поискало руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Ден преди срещата прокуратурата обяви, че е заподозряла шестима руски граждани в действия по взривяването на военни складове и производства в нашата страна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html