петък, 3 май 2024 г.

Откриха край Шумен праисторически обект, по-стар от пирамидите в Египет

Археолози направиха сензационно откритие при разкопки край село Белоградец, Шуменско. Учените попаднаха на праисторическа работилница на 7000 години. В нея са се обработвали изделия от кремък. Предполага се, че е съществувала на границата на неолита и ранния енеолит. Необикновеният обект е разположен на около 50 километра от Варна и не повече от 20 от Шумен. Възможно е работилницата да е била част от по–сложна праисторическа цивилизация в Дунавско–черноморския район.

Това е втори подобен обект, открит в последните години. Цех за обработка на мед беше разкопан през 2015 година, пак в североизточната част на България в района на град Кубрат, Разградско.

Откритият сега цех е работил 5000 години до нашата ера и е бил разположен върху плато. Ръководител на групата е Виктория Петрова от Националния археологически институт. Според експерти, в този район има изобилие от мед и това е било решаващо за построяването на подобни работилници. Археолозите са открили множество предмети на различни етапи на обработка. Те са били поставени в специални ями.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html