неделя, 5 май 2024 г.

Сътвориха шоколадово копие на шедьовъра на Пикасо „Герника“

Шоколатиери от Страната на баските възпроизведоха шедьовъра на Пикасо „Герника“ от шоколад, за да демонстрират майсторството си и да отдадат почит към историята на града, предаде Ройтерс, цитарана от БТА.

„Герника“, една от най-известните картини в света, е реакцията на Пикасо след бомбардировката на баския град от германски и италиански самолети през 1937 г. в подкрепа на генерал Франко по време на испанската Гражданска война. Огромната творба е в галерията „Кралица София“ в Мадрид.

За 85-ата годишнина от бомбардировката на 26 април 1937 г. 40 шоколатиери изработиха „Герника“ от шоколад с различни цветове. Проектът е техническо предизвикателство заради големите размери на картината 3,5 м на 8 м. Шоколатиерите са се справили с него, като са изработили 14 отделни плоскости. Те използвали общо 500 килограма шоколад.

„Трябваше да спазим различните шаблони и цветове – каза шоколатиерът Исмаел Саялеро. – Може да сме пропуснали някой детайл, но мисля, че се получи доста добре.“

Шоколадовата „Герника“ е изработена в промишления град Лесо. Тя ще бъде изложена на няколко места, включително и в едноименния град.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html