събота, 4 май 2024 г.

Стоте дни на Байдън: „Заспалият Джо“ се превърна в „Смелия Джо“

Сп. „Екпрес“

„Заспалият Джо“, така нарича Доналд Тръмп наследника си Байдън. Но в навечерието на стоте дни в Белия дом президентът – демократ изненада всички наблюдатели, що се отнася до енергията на неговия старт на мандата. Изведнъж се оказа, че е хиперактивен както на вътрешната сцена, така и в международен план, сипейки  колосални планове за стимулиране и дипломатически офанзиви.

Днес предстои новият президент да изнесе първата си реч пред Конгреса. Очакванията са да определи курса за следващите няколко месеца по важни теми като политиката към децата, здравеопазването и данъците. Джо Байдън беше подценяван преди избирането си, създавайки усещането, че е само преходен президент предвид възрастта и умерения си профил. Но силните мерки, взети в началото на мандата му, разкриват известна смелост.

Във всеки случай стилът се е променил в сравнение с веселата бъркотия от предишната администрация в Белия дом. Далеч от импулсивния Доналд Тръмп и неговите вулканични туитове, Джо Байдън досега предлага лице, което е едновременно цивилизовано и решително. „Ако комуникацията му е много по-малко лъскава от тази на неговия предшественик, това не му пречи бързо да напредва в политическата си програма. Можем да обобщим това, като кажем, че той говори по-малко от Доналд Тръмп, но действа повече“, отбелязва Тери Баймс, професор по политически науки в Калифорнийския университет в Бъркли. На фронта на Ковид кризата първоначалната цел от 100 милиона американци, ваксинирани след 100 дни, бе буквално разпердушинена от повече от 231 милиона души, получили първа доза до момента. В допълнение, новият наемател на Белия дом също е умножил плановете в полза на икономиката: 1900 милиарда долара за възраждането са гласувани в началото на март, 2000 милиарда в преговори за инфраструктура, 1800 милиарда за семейства и образование…

В същото време дипломацията не е изключение. Президентът демократ не се поколеба да покаже мускулите си на своите руски и китайски колеги, стигайки дотам, че да квалифицира Владимир Путин като „убиец“ и да обвини Си Дзинпин, че няма „грам демокрация в себе си“.  Последният му преврат до момента? Признаването на арменския геноцид тази събота: историческо решение, което никой от предшествениците му не се е осмелил да вземе от страх да не обиди Анкара. Подписвайки голямото завръщане на Съединените щати в борбата срещу глобалното затопляне, той обяви намаляване наполовина на емисиите на парникови газове в страната до 2030 г. Цел, която по-специално трябва да бъде постигната от масираните инвестиции, планирани в зелена инфраструктура.

Изправени пред апломба на новия наемател на Белия дом, някои искат да видят в него нов Франклин Д. Рузвелт, основна фигура в американската история в началото на Новия курс. През 1933 г. тази основна стимулираща програма е приложена, за да извади САЩ от бедствената ситуация на Голямата депресия. Но Рузвелт можеше да разчита на голямо мнозинство в двете камари на Конгреса да приема законите му. Малкото мнозинство от демократи в Сената наистина би могло да представлява една от основните пречки пред амбициите на Байдън. 

Не е лесно в тези условия да се запази единството на Демократическата партия. И още по-малко, когато вече са се появили първите пукнатини по тежката тема за имиграцията на мексиканската граница. Изправен пред голям наплив от бежанци, президентът навлече гнева на своя лагер, като реши в средата на април да запази прага от 15 000 влизания, определен от Доналд Тръмп. „Деликатният въпрос за имиграцията очевидно е една от трудностите на Байдън в началото на мандата му. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html