събота, 4 май 2024 г.

Борис Джонсън ремонтирал апартамент с партийни пари?

Борис Джонсън и половинката му пред входа на премиерската резиденция.

Британският премиер Борис Джонсън е подложен на нарастващ натиск да обясни кой финансира обновяването на апартамента му на „Даунинг Стрийт“, след като бившият му главен съветник предположи, че може да е нарушил правилата за политическите дарения, предаде Ройтерс.

Осем дни преди местните избори в цяла Англия, както и изборите за парламент на Шотландия и Уелс, Джонсън е изправен пред поток от обвинения. Запитана миналия месец за реконструкцията на премиерското жилище, говорителката му каза, че всички дарения, подаръци и обезщетения са декларирани правилно и че не се използват средства на партията му за плащане на ремонта. Джонсън ползва 30 000 паунда (42 000 долара) всяка година за поддържане и обзавеждане на официалната резиденция на министър-председателя, но всичко над тази сума трябва да бъде заплатено от личните му средства.

Не е ясно кога премиерът е платил и дали ремонтът, за който се съобщава, че е струвал 200 000 паунда (280 000 долара), първоначално е бил финансиран от някакъв заем. Съгласно правилата за политическо финансиране, Борис Джонсън би трябвало да декларира разходите. Опозиционната Лейбъристка партия поиска обяснение. Бивши приближени до премиера-консерватор твърдят, че той е искал дарители да плащат тайно за ремонта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html