неделя, 5 май 2024 г.

„Шоуто на Слави“ се провали с новия изборен кодекс

Радостин Василев пише нов Изборен кодекс, преди да стане шеф на правната комисия - 24plovdiv.bg

Тежко поражение претърпя законопроектът на „Има такъв народ” за промени в Изборния кодекс, който беше разгледан във вторник на второ четене в парламентарната правна комисия. В самия край на заседанието започнаха да падат предложения, на които партията на Слави Трифонов настояваше – отлагането на смяната на пропорционалната система с мажоритарна и на въвеждането на изборен район в чужбина след преброяването, както и гласуването по пощата.

Депутатите на Трифонов проявиха пълна нерешителност спрямо гласуването по пощата – едно от нововъведенията, за които усилено се говореше преди отминалите избори на 4 април като възможност да се улесни гласуването на българите в чужбина.

В оригиналния проект на „Има такъв народ” беше предвидено такова да се организира за следващите парламентарни избори – но само ако е възможно. Между първо и второ четене обаче председателят на парламента Ива Митева, шефът на партийната парламентарна група Тошко Йорданов и депутатът Виктория Василева направиха рязка промяна – първото такова гласуване да се проведе на президентските избори през 2021 г. и да бъде експериментално, тоест резултатите от него да не се отчитат. Във вторник, преди заседанието на комисията, вероятно стреснати от информациите по темата, които започнаха да се появяват, същите вносители оттеглиха исканата от тях промяна. Така остава първоначалното предложение – гласуване по пощата да се проведе, ако има такава възможност.

В становището си по законопроекта от Външно министерство посочиха, че гласуването по пощата е „съвсем оскъдно уредено“, а предложените разпоредби оцениха като „неприложими“. Юристите на МВнР не одобриха това, че „Има такъв народ“ иска Централната избирателна комисия (ЦИК) да приеме реда и условията, по които да се проведе гласуването, защото смятат, че всичко трябва да бъде детайлно уредено в Изборния кодекс. Изтъкнаха още, че вносителите не са предвидили гаранции за това как да бъдат избегнати контролираният вот и двойното гласуване, както и за защита на личните данни на избирателите. Притесниха се и от предвидената в проекта „специална секционна избирателна комисия“, която трябва да отчита подадените гласове. В проекта беше записано, че такива спецкомисии ще бъдат към посолствата и консулствата, което повдигаше основателния въпрос какво ще се прави с многото страни, в които нямаме представителства.

Предложението не се хареса и на „Демократична България“, от която депутатите на Трифонов очакваха подкрепа. Десните се притесниха, че гласуването се оставя изцяло в ръцете на ЦИК. И допуснаха, че при кратичките разпоредби в законопроекта, броящи едва няколко изречения, ще се стигне дотам изборните комисари да дописват кодекса – а това е абсолютно противозаконно.

Подкрепи ги и шефът на ЦИК Александър Андреев, който заяви, че новият метод на гласуване трябва да бъде детайлно уреден в самия кодекс, а не да се оставя на комисията. От ГЕРБ пък посочиха, че „Има такъв народ“ отсега залага хипотези, че вотът няма да бъде честен, заради текста, в който пише, че „при съмнения за сигурността и честността на изборния процес ЦИК прекратява пощенското гласуване”.

При всеобщото неодобрение, което го срещна, не беше неочаквано, че цялото предложение за въвеждането на пощенското гласуване пропадна. Остава да видим дали същото ще се случи и в пленарната зала на парламента.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html