неделя, 5 май 2024 г.

Турция обвинена в сексизъм заради „дивангейт“

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обвини Турция в сексизъм заради т.нар. „дивангейт“. В реч пред Европарламента тя предположи, че сексизмът е в основата на грубата грешка, която я остави изолирана на диванче отстрани по време на среща при турския президент Реджеп Ердоган. 62-годишната Фон дер Лайен заяви, че не вижда причина, поради която да е бил третиран по различен начин от Шарл Мишел, президента на ЕС, който също бе на печално прочулата се среща и се извини за ролята си в „аферата“.

„Аз съм първата жена, която е председател на Европейската комисия. И като такава очаквах да бъда третирана при посещението в Турция преди две седмици, като председател на Комисията, но не бях“, оплака се Урсула фон дер Лайен на евродепутатите. „Не мога да намеря никакво оправдание за начина, по който се отнесоха към мен. И така, трябва да заключа, това се случи, защото съм жена. Това би ли се случило, ако бях облякла костюм и вратовръзка? На снимките от предишни срещи не видях недостиг на столове. Но пак не видях нито една жена на тези снимки“, разгневи се шефката на ЕК.

В речта си Фон дер Лайен не обвини публично нито Ердоган, нито Мишел за инцидента. Но тя призна, че се чувства „наранена и оставена сама“, като „жена и като европеец“. „Защото тук не става въпрос за уговорки за седене или протокол. Това се отнася до същността на това, което сме. Това се отнася до ценностите, от които се състои нашият Съюз. И това показва колко далеч трябва да стигнем преди жените да бъдат третирани като равни“, изтъкна фон дер Лайен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html