неделя, 5 май 2024 г.

Русия забранява мрежата на Навални

Протестите в подкрепа на Навални в Русия не спират.

Руската прокуратура нареди спиране на дейността на опозиционната мрежа, която подкрепя Алексей Навални в страната. Прокуратурата се обърна и към съда с иск за спиране на работата на Фондацията за борба с корупцията на Навални (ФБК). Това е ход за определяне на тези неправителствени групи като „екстремистки“, което ще даде основания на властите да съдят задържаните активисти, свързани с Навални и да замрази банковите им сметки.

Миналата седмица Навални – най-известната опозиционна фигура в Русия обяви, че прекратява гладната стачка след 24 дни отказ от храна в затвора. Часове по-рано лекарите го бяха призовали да яде, за да запази живота и здравето си. Някои от неговите поддръжници планират да се явят на парламентарни избори през септември.

Екипът му осъди хода на прокуратурата като опит за унищожаване на мирната политическа опозиция в Русия, съобщава Би Би Си. Говорителят на Кремъл отказа коментар. Най-големият критик на президента Владимир Путин – Алексей Навални беше задържан веднага след завръщането си в Русия през януари, след като беше лекуван в Берлин от опит за отравяне с нервно-паралитичен препарат.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html