петък, 3 май 2024 г.

Индия сваля Туитър заради критики в ковид кризата

Правителството на Индия нареди на социалната платформа Туитър да премахне публикации, които създават критична ситуация в страната заради пандемията, което предизвика вълна от възмущение сред гражданите. Говорител на Туитър потвърди, че е блокирал гледането на някои материали в Индия. Страната е изправена пред огромен скок на случаите на заразени, като много от болниците й са изправени пред недостиг на кислородни апарати. Един потребител обвини правителството, че „е по-лесно да сваля туитове, отколкото да осигури доставки на кислород“.

Индия е изправена пред хуманитарна катастрофа с регистрирани 352 991 нови инфекции в понеделник и 2812 смъртни случая – най-високият еднодневен скок досега. Туитър не уточни кое съдържание е свалено, но в медийните съобщения се казва, че се включва пост от политик в Западна Бенгалия, който държи министър-председателя Нарендра Моди пряко отговорен за смърттността от Ковид и от актьор, който критикува Моди за провеждането на политически митинги, докато вирусът бушува.

Индийски служител заяви, че въпросният материал е подвеждащ или може да предизвика паника. „Не можем да допуснем фалшиви новини, които вредят на страната,“ каза Гопал Агарвал пред Би Би Си. Според него кризата се влошава от фалшиви новини. В социалните медии мнозина критикуваха правителството, че се е съсредоточило върху „цензурата“, докато страната е  в разгара на „хуманитарна катастрофа“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html