четвъртък, 2 май 2024 г.

Генерали във Франция плашат с преврат

Марин льо Пен подкрепи писмото на генералите.

20 френски генерали в пенсия, подкрепени от чинове от висшето командване и над хиляда военни, се разбунтуваха срещу случващото се във Франция и заявиха, е устоите на Републиката са в опасност. Поводът е поредното обезглявяване на жена-полицай от тунизиец – ислямист и терорист, имигрант в страната.

„Трябва да се върнем към честта на предишните ни ръководители“, се казва в специално писмо на генералитета, подкрепено от крайнодесния лидер Марин льо Пен и отправено до президента Макрон. Денят, в който бе публикувано обръщението, не е случайно избран – това е датата, на която преди 60 години се случва неуспешния опит за преврат в Алжир. Изборът на датата сам по себе си е съобщение и предупреждение, че армията във Франция е готова на крайни действия, за да защити ценностите на Френската република.

Това е третият път след аферата Драйфус от края на 19-ти век, когато големите в армията излизат от мълчанието си. За първи път това се случи през пролетта на 1958 г., когато в замяна генералите получиха главата на Четвъртата република. Вторият път бе през 1961, когато военните бяха наказани за опита си за преврат в Алжир. Следователно този текст днес, публикуван от списанието „Съвременни ценности“ (Valeurs contemporaine), е изключително сериозен. То представлява абсолютен сигнал за криза. Сравнително кратко, писмото е модел на крайно дясна реторика: „Часът е сериозен, Франция е в опасност […] Нашите трицветни знамена не са просто парче плат, те символизират традицията чрез вековете […] На тези знамена ние намираме със златни букви думите „Чест и Отечество. Нашата чест днес се крие в осъждането на разпада, който засяга нашата родина“.

Но генералите правят и политически анализ и излагат трите опасности, които според тях подкопават Франция:

– Първата опасност би била свързана с „известен антирасизъм“. „Днес някои говорят за расизъм, коренно население и деколониални теории, но чрез тези термини тези омразни и фанатични поддръжници искат расова война. Те презират страната ни, нейните традиции, нейната култура и искат да я претопят, като отнемат миналото и историята й ”.

– Втората опасност ще дойде от „ислямизма и крайградските орди“. Тук отново въпросът не е нов. Кризата в предградията на големите градове и в кварталите на работническата класа е свързана от политическото говорене с ислямизма.

– И накрая, последната опасност, която заплашва френското общество, би била „омразата“, която „има предимство пред братството по време на демонстрации, при които властите използват полицията като изкупителни жертви пред французи в жълти жилетки, изразяващи своите притеснения“. 

Бунтът на генералите се появява в момент на разпадане на легитимността на държавата, на криза на алтернативите и на стагнацията на политическия дебат, отбелязва сайтът regards.fr. Тази платформа е условие за преврат и почти изрична политическа подкрепа за Марин Льо Пен. Дава сигнал за предупреждение на полицията и армията: „Знайте, че сме готови да подкрепим политиките, които ще вземат предвид защитата на нацията“. 

Френското правителство реагира на провокацията с четири дни закъснение. В неделя следобед в отговор на въпрос, изпратен от в. „Либерасион“, от седалището на кабинета в Матиньон бе даден следния отговор: „Това е мнение, публикувано в медия, всеки е свободен да има собствено мнение. Няма много какво да се каже за това, няма много да се коментира“. Няколко минути по-късно министърът на въоръжените сили Флоранс Парли написа в Туитър: „Безотговорното писмо е подписано само от пенсионирани войници, които вече нямат никаква функция в нашите военни сили и само представляват себе си“. До момента няма реакция от главнокомандващия, президента Еманюел Макрон, добавя изданието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html