петък, 3 май 2024 г.

Руснак се доближава до мач с Карлсен за световната титла в шаха

Руснакът Ян Непомнящи запази първото място в класирането на турнира на претендентите за световната титла по шахмат, който се провежда в Екатеринбург. В среща от 11-ия кръг Непомнящи направи реми с белите фигури с американеца Фабиано Каруана. Още от началото на партията стана ясно, че нито един от двамата шахматисти няма намерение да усложнява излишно позицията и след 41 хода игра двамата си стиснаха ръцете.
По този начин Непомнящи събира 7 точки на върха в класирането, докато Каруана е трети с 6 точки. Между двамата с 6,5 точки успя да се вклини представителят на Нидерландия Аниш Гири. С белите фигури той успя да постигне зрелищна победа само за 29 хода срещу китаеца Дин Лижен, който остава в дъното на класирането с 4 т. Надеждите на французина Максим Вашие-Лаграв да спечели турнира практически се изпариха, след като допусна загуба с черните срещу руснака Александър Гришчук.
Вашие-Лаграв, който бе лидер в класирането заедно с Непомнящи до прекъсването на турнира преди година заради пандемията от коронавирус, все още няма победа от подновяването му.
Победителят в турнира на претендентите, който продължава до 27 април, ще играе от 24 ноември до 16 декември в Дубай с водача в световната ранглиста Магнус Карлсен за световната титла.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html