понеделник, 29 април 2024 г.

Жена почина в Орегон след ваксиниране с „Джонсън и Джонсън“

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията разследват смъртта на жена от Орегон и хоспитализацията на друга в Тексас след ваксиниране с препарата на „Джонсън и Джонсън“, съобщи Ройтерс. 

Жената от Орегон, която е на около 50 години, е получила дозата си преди издаването на заповедта за пауза за използването на тази ваксина в САЩ. Тя е развила „рядък, но сериозен кръвен съсирек в рамките на две седмици след имунизацията“, в комбинация с много ниски тромбоцити. Той предупреди, че вина не може да бъде търсена, докато разследването не приключи.

В друг случай жена в Тексас, която е ваксинирана с „Джонсън и Джонсън“, е хоспитализирана със симптоми, подобни на тези на шестимата, които неотдавна получиха кръвни съсиреци, след като се имунзириха с този препарат.

Миналата седмица американските здравни агенции препоръчаха пауза в употребата на ваксината. Във вторник Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви, че е открила възможна връзка между ваксината на „Джонсън и Джонсън“ и отделни случаи на проблеми със съсирването на кръвта при възрастни, които са приемали дози в САЩ, но добави, че ползите от прилагането на препарата са повече от рисковете.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html