неделя, 5 май 2024 г.

Джо Байдън натиска до дупка педала на газта за климата

Сп. „Експрес“

След смяната на ерата Тръмп по отношение на климитчните промени, Джо Байдън буквално смазва ускорителя. При откриването на виртуалната среща на върха по въпросите на климата, организирана от самия него в четвъртък, американският президент обяви намерението си да намали емисиите на парникови газове в САЩ от 50 на 52% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г. „Науката безспорно ни показва, че цената на бездействието продължава да нараства. Съединените щати няма да чакат. Ние сме решени да действаме „, удари с юмрук сегашният обитател на Белия дом, контрастирайки рязко с действията на предшественика си.

„Това е историческо съобщение за САЩ, доколкото това е най-амбициозната цел, поставяна някога от тази страна“, коментира Франсоа Гемен, изследовател, специализиран в климатичната геополитика. Целта, поставена от демократичния президент, на практика почти удвоява ангажимента, поет от Барак Обама за намаляване от 26 на 28% на парниковите газове до 2025 г. Вашингтон също желае да постигне въглероден неутралитет до 2050 г.

Амбицията на наследника на Доналд Тръмп – известен скептик – е ясна: да даде на САЩ глобална лидерска роля по въпросите на климата. Затова през последните седмици администрацията на САЩ разчита на Джон Кери, „специалният пратеник на президента за климата“. Бившият държавен секретар увеличи броя на пътуванията в чужбина, за да привлече към каузата световни лидери: в Европа през март, след това в Близкия изток и Азия през април. Съединените щати сега са много проактивни по тези въпроси и ще бъде трудно за други страни да не се включат на свой ред. В тази връзка Джо Байдън заяви в четвъртък, че иска да удвои до 2024 г. помощта, изплащана на развиващите се страни за справяне с изменението на климата.

Случайно или не, много страни също обявиха амбициозни климатични цели през последните дни. В сряда ЕС постигна споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. Ден преди това Обединеното кралство беше определило намаление от 78% до 2035 г., докато Япония сега очаква спад от 46% до 2030 г. Дори бразилският президент Жаир Болсонаро обеща да прекрати незаконното обезлесяване в Амазонка до 2030 г.

Ами изпълнението? Въпреки ентусиазма за американските съобщения, все още няма пътна карта за това как САЩ планират да постигнат новите си цели. В момента само 10% от страните, подписали Парижкото споразумение, спазват ангажиментите си по отношение на климата. Договорът, сключен през 2015 г., предвижда поддържане на глобалното затопляне под + 2 ° C в сравнение с доиндустриалната ера.

Според Белия дом подробна стратегия ще бъде представена „по-късно тази година“ от оперативната група по климата, оглавявана от Джон Кери. Вече знаем обаче, че масивният план за инфраструктура от 2 трилиона долара, представен в края на март, предвижда 174 милиарда долара в подкрепа на прехода към електрически превозни средства. Важна част от стратегията на Байдън за намаляване на емисиите на парникови газове, тъй като автомобилите и малките камиони дават 60% от общите емисии на страната.

Всяко ново законодателство, благоприятстващо климата ще изисква одобрението на някои от републиканците, избрани в Сената. А според проучване на CBS 58% от американците днес считат за необходимо да предприемат действия срещу глобалното затопляне.

Заглавието е на редакцията

Превод и редакция: Михайлина Димитрова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html