петък, 3 май 2024 г.

Да, г-жо Митева, този ад не е за вас

Тодор ТОКИН

„Ама то е ад, бе“! – проплака председателката на парламента Ива Митева Йорданова-Рупчева още на първото редовно заседание на Народното събрание. Депутатите се скараха по всички точки от дневния ред, стигна се до скандал и обидни квалификации, удряния по банките и скандирания.

Само за 24 часа преди това Митева бе аплодирана от 163 депутати като новоизбран председател на 45-ото НС, приемаше поздравления, усмихваше се и плуваше в щастие и рози.

И на другия ден – „Ама то е ад, бе“ – думите на Ива Митева към заместничката й Татяна Дончева се чуха на  забравен включен микрофон в национален ефир. И печената депутатка Дончева пое ръководството в свои ръце, а Митева се скри уютно при своите депутати от Шоуто.

Идентичен случай и в петък. „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ излязоха с декларации да бъде почетен арменският геноцид. Атанас Зафиров от БСП предложи депутатите да почетат с едноминутно мълчание „деня в памет на масовото изтребление на арменския народ, или още познат като ден на арменския геноцид“.

Председателят Митева нервно отвърна: „Благодаря, г-н Зафиров, но няма да го подложа на гласуване и няма да го допусна, тъй като съгласно Правилника тези предложения за едноминутно мълчание се правят до 18 ч. на предходния ден“.

Въпреки това от лявата и дясната част на залата се изправиха на крака. Това бяха парламентарните групи на Шоуто, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „БСП за България“. Средната част на залата в лицето на депутатите от ГЕРБ и ДПС обаче останаха седнали. Те изпълниха точката от правилника, на която се позова Митева. Собствените й депутати – не.

При което нервите на председателката не издържаха, тя слезе от мястото си и се настани при групата на Шоуто, а ръководството на заседанието бе отново поето от зам.-председателката Татяна Дончева.

Явно нервите на г-жа Митева не издържат в решителни моменти. А е минала само седмица от дейността на парламента.

Какво ли ще стане по-нататък? Когато хора като Филип Попов и Георги Свиленски от БСП ще излизат на трибуната през 5 минути с процедура по начина на водене? Към тях със сигурност ще се присъединят и остриетата на ГЕРБ Тома Биков и Десислава Атанасова, може и други.

Пак ли г-жа Митева ще се крие при шефа на групата на Шоуто Тошко Йорданов и ще остави представителката на „Изправи се! Мутри вън!“ Татяна Дончева да се оправя с колегите си?

Ами ако й поискат оставката на г-жа Митева? Никой председател на Народно събрание не е застрахован срещу това. Някои дори си отидоха. Как ли ще реагира нежната Ива Митева на скандиранията „О-став-ка“?

Може да е много добре подготвена юридически от 20-годишния си стаж в парламента, но зала „Запад“, където заседават комисиите, не е пленарната зала. Да си председател на НС се иска и друго – нерви. Здрави нерви.

Зам.-председателят на ВНС Гиньо Ганев (в средата) и председателят Николай Тодоров – вдясно – слушат изказване на президента Желю Желев. Снимка Интернет

Положението в 45-ото НС с нажежените си страсти и нецензурни изказвания много заприлича на ситуацията във Великото НС от 1990 г. Когато при едно ругане и оплюване между сини и червени, което едва не стигна до бой, бай Йосиф Петров се добра до трибуната и призова старозагорския митрополит: „Отче Панкратие, вземи свойта кандилница и усмири таз зверилница“!

Ива Митева заприлича на председателя на ВНС акад. Николай Тодоров, който бързо-бързо си спечели прозвището Коко Хаоса. Той непрекъснато се паникьосваше и викаше заместника си: „Гиньо, Гиньо, кажи им, бе!“. И Гиньо Ганев, наречен Човека парламент, им казваше. Винаги – с усмивка или с убийствена ирония – но слагаше всеки и всичко на местата им. Така укротяването на синьо-червените страсти се превърна в негова запазена марка. След едно такова меле прeз 1990 той произнесе знаменателната си фраза „Моля, депутатите да слязат от стените!“.

Знаменитите фрази на Гиньо Ганев, които всеки председател на НС трябва да прочете

Само че Татяна Дончева е толкова далеч от Гиньо Ганев, колкото Ива Митева от Цецка Цачева. Но не е късно за новата председателка. В библиотеката на НС се намира книга със знаменитите фрази на Гиньо Ганев в случаите, когато укротяваше зверилницата. Да я прочете г-жа Митева.

И да се усмихва и да не извисява глас до горно до.  А не да седи намръщена и да прехвърля купища листове пред себе си. Да помни, че всичко се предава по БНТ и други телевизии. А камерите следят най-вече нея.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html