понеделник, 29 април 2024 г.

Путин – Навални 1:0. Засега

Над 450 арестувани по време на протестите в подкрепа на Навални в сряда в Русия.

Сп. „Експрес“

Тържествена реч от едната страна, отчаяни демонстрации от другата. Двама руснаци премериха сили от разстояние в сряда. Владимир Путин изнесе с величие годишната си реч пред руския парламент; Алексей Навални, който е в затвора от януари, разчита на поддръжници, призовавали за масови демонстрации в Русия с искане за освобождаването му.

Кампанията за регистрация на гигантски протест, насрочена за това лято, се приближаваше до целта си от 500 000 участници. Но според близките до Навални здравословното състояние на опозиционера, който гладува повече от две седмици, се влошава от ден на ден до степен, че той трябваше да бъде преместен в медицинско звено в затвора. „Алексей умира – предупреждават те. – Въпрос на дни е, трябва да действаме сега, докато не стане твърде късно.“

Следователно новата дата за  протест бе избрана, за да съвпадне с тази на речта на Путин: „Това беше възможност да извадим чергата изпод него, смята политологът Фьодор Краченининников, за да се гарантира, че в деня на неговата реч говорим само за Навални“. „Речта на Съюза“, в която Владимир Путин обсъжда вътрешната и външната политика, излага основните насоки за следващата година и като цяло пуска няколко съкрушителни съобщения. Миналата година Путин се възползва от възможността да обяви конституционната хитрост, която ще му позволи да остане на власт до 2036 г.

Тази година руският президент разпространи предимно социални съобщения: увеличена помощ за многодетни семейства, самотни родители, бременни жени; изграждане на нови училища… „По-голямата част от тези пари ще влязат в джобовете на гражданите към края на август, точно преди парламентарните избори, посочва Фьодор Краченининников. Това е средство за мобилизиране на електоралната му база, последната, която все още работи. Дискусия за геополитиката, войната, конфронтацията със Запада, това вече не е достатъчно. Хората се интересуват само от тяхната покупателна способност. Международните въпроси бяха отнесени до края на речта“.

Както обикновено, Путин обаче извади някои военни формули: „Надявам се, че никой няма идея да премине червената линия с Русия. Но ние ще определим сами къде е тя“, предупреди руският президент, който обещава „асиметричен, бърз и твърд „отговор. Той също така осъди мълчанието на Запада в лицето на това, което той описва като „опит за преврат“ в Беларус, където смятаните за измами на президента Лукашенко това лято породиха голямо протестно движение. „Организаторите на провокации, застрашаващи нашата сигурност, ще съжаляват, тъй като никога не са съжалявали за нищо“, продължи той.

Трудно е да не видим послания, насочени към Запада, в период на голямо напрежение, свързано с разполагането на руски войници близо до украинската граница и лечението, запазено за Навални. Но също така и заплаха, адресирана до тези в Русия, които поставят под съмнение авторитета на господаря на Кремъл.

„В съзнанието на Путин, съди политологът Фьодор Краченининников, всички руснаци, които са срещу него, са чуждестранни агенти и те трябва да бъдат третирани като такива. По тази причина Навални е преследван“. Достатъчни ли бяха тези заплахи и непрекъснато нарастващият натиск от страна на руските власти върху организациите на Алексей Навални, за да разубедят руснаците да излязат на улицата по техен призив? Вечерта в сряда бяха няколкостотин в Хабаровск, на китайската граница, няколко хиляди в Иркутск на брега на езерото Байкал, 3000 в Омск, 5000 в Екатеринбург, столицата на Урал, 4500 в Санкт Петербург. И около 25 000 по улиците на Москва, изправени пред полицаи, които са много по-малко агресивни, отколкото по време на предишните демонстрации тази зима, когато имаше над 1000 ареста в цялата страна.

Това ниво на мобилизация е в същото време много за неразрешена демонстрация, особено организирана за толкова кратко време в мащаба на Русия. Също така е значително по-малко, отколкото би могло да се стане през лятото, за когато бяха събрани 480 000 регистрации за участие в масов протест. Във всеки случай със сигурност е твърде малко, за да се разклати руската мощ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html