неделя, 5 май 2024 г.

Депутатите наложиха мораториум върху сделки и назначения на кабинета

Народното събрание прие решение за налагане на мораториум върху сделките и назначенията на правителството в оставка, в т.ч. отдаването на концесии, определянето на концесионни такси, продажбата на държавни и общински болници. Този мораториум се налага до избирането на Министерски съвет или до назначаването на служебно правителство.

Мораториумът се отнася до разпоредителните сделки на правителството, до определяне състава на регулаторните органи и бордовете на предприятията с над 50% държавно участие, както и предоставянето на разрешения за търсене и проучване за подземни богатства.

Освен тези действия се забранява и вземането и предоставянето на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, както и да не се правят промени в състава на органите за управление и контрол на публични предприятия, на държавни болници, както и избор или назначаване на еднолични управителни органи.

В хода на дебата соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че освен овладяването на бордовете на предприятията в енергетиката и земеделието, управляващите от ГЕРБ са успели да сменят и 65 директори на болници, защото новите партии и ДПС са саботирали предложението на БСП за мораториум в петък.

От партиите „Изправи се! Мутри вън“ и Шоуто „Има такъв народ“ обявиха, че ще подкрепят мораториума. Същото направи и ДПС.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че партията му няма да участва в гласуването на законопроекта. „Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, назначения, да промените начина, по който се правят, трябва да направите правителство, а не да стоите час и половина и да занимавате цяла България с вашите неадекватни изказвания“, каза Биков.

„Относно концесиите, приготвила съм папка с решения на кабинетите на Станишев, Орешарски и служебния кабинет на Радев. В последния момент дават концесии за 35 години. Не забравяйте, че в този парламент сме избрани да служим на българския народ и да изпълняваме законите“, призова бившият енергиен министър Теменужка Петкова

В крайна сметка със 151 гласа „за“ парламентът прие мораториума за сделките и назначенията на правителството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html