понеделник, 29 април 2024 г.

Слави и Доган издигат Любомир Каримански за премиер

Ахмед Доган гостува на Слави през 2005 г.

Любомир Каримански е фаворитът на „Има такъв народ“ за министър-председател, съобщава вестник „Галерия“. Новоизбраният депутат от Варненския многомандатен район е добре познат във финансовите среди у нас и има забележителна кариера, свързана с големи банки, големи пари и големи интереси. Каримански е бивш изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Инвестбанк“ в периода между 2011 и 2015 година. Преди това заема същите постове в „Търговска банка – Д“, бившата „Демирбанк“, която е близка до ДПС и основен кредитор на ТЕЦ-а на Ахмед Доган във Варна. Собственик на „Търговска банка – Д“ е не кой да е, а Фуат Гювен – бивш кадър на Държавна сигурност от 70-те години на миналия век, преди да се изсели за Турция.

Любомир Каримански

Слави Трифонов и бъдещият банкер се познават от много години и са земляци. Каримански е роден през 1971 година в Койнаре – малко градче от селски тип, близо до Червен бряг. Завършил е финанси в УНСС, а след това специализира в Гърция, Англия и САЩ. Освен с Фуат Гювен и Петя Славова Каримански е работил и за фирмата на бившия министър на финансите в правителството на Любен Беров – Стоян Александров, по-известен като Малката секира. Александров си отиде от този свят през август 2020 година, докато прокуратурата го разследваше за лихварство.

Веднага след като стана ясно, че „Има такъв народ“ са втора политическа сила, Любомир Каримански коментира, че трябвало да се направи ревизия на здравната система, защото средставата били намалели под санитарния минимум. „Управляващите се страхуват от такава ревизия, защото ще станат ясни договорите с фармацевтичните компании за ваксини“, смята Каримански, който препоръчва мерки и за стабилизиране на капиталовата устойчивост на фирмите. „До две години можем да се възстановим от кризата, предизвикана от Ковид 19, ако няма нови форсмажорни рискове като природни бедствия или други здравни проблеми и ресурсите на страната се използват добросъвестно, без да се пилеят“, допълва депутатът на Слави.

Според информаторите на „Галерия“ резервният вариант на „Има такъв народ“ за премиер е 73-годишният енергиен експерт Иван Хиновски. Той има над 45 години стаж в енергетиката и опит в областта на научните изследвания и управлението на кризи. Участвал е в управлението на на проекти за изграждане и пускане в експлоатация на атомни и топлофикационни централи, проекти за енергийна ефективност. Участвал е в специални мисии в Иран, Бразилия и Япония по теми от развитието на ядрената енергетика. Хиновски е главен експертен съветник по енергетика в 40-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. Бил е изпълнителен директор на НЕК, заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ и е заемал още много отговорни държавни и корпоративни длъжности.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html