събота, 4 май 2024 г.

Берлин на протест срещу новите ковид мерки (видео)

Масови протести в центъра на Берлин съпътстваха приемането на нови ограничителни мерки срещу коронавируса на федерално ниво в Германия. Хиляди се събраха около Бранденбургската врата в района на Райхстага, за да демонстрират срещу планираните ограничения след 12 месеца на изключително строги рестрикции, от които всички германци са изтощени.

Полицията съобщи, че до 8000 души са се събрали по-рано през деня, като много от тях не са били с маски, и са скъсали кордона край Бранденбургската врата.

Въпреки това депутатите от долната камара приеха предложението на правителството на канцлера Ангела Меркел за налагане на автоматични еднакви ограничения в райони, където коронавирусът се разпространява твърде бързо. Новите предложения включват незабавно наложен вечерен час от 22:00 до 5:00 ч. и затваряне на развлекателни и спортни съоръжения и магазини в райони, където се отчитат 100 нови случая седмично на 100 000 жители. Училищата също ще трябва да преминат към дистанционно обучение, ако имат над 165 на сто новозаразени седмично.

Предложението има за цел да хармонизира съвкупността от различни мерки, предприети от германските 16 отделни провинции за голяма част от пандемията. Но някои германски коментатори го определят като ход за централизиране на властта в Берлин.

Горната камара, където са представени правителствата на отделните провинции, трябва да разгледа законодателството в четвъртък. Ако бъде одобрено, то ще се приложи веднага и ще важи до края на юни. В сряда честотата на заразяване с коронавирус в Германия е 160 нови случая на 100 000 жители.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html