неделя, 5 май 2024 г.

Хаджигенов: Правителство на малцинството може да работи

Правителство на малцинството може да работи, каза пред БНТ Николай Хаджигенов от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Според него  в новия парламент има има два вида мнозинства в Народното събрание – едно с около 130 народни представи и едно – с над 150.

Николай Хаджигенов.

От изборите насам изглежда, че единственият вариант за съставяне на правителство е коалиция между „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. Трите партии обаче нямат мнозинство и ще се наложи да разчита на подкрепа от БСП и ДПС, които обаче обявиха, че не искат участие в управлението. Първата политическа сила ГЕРБ е в пълна изолация в новото Народно събрание и предложено от нея правителство няма да получи подкрепа от останалите партии. ДПС вече обяви, че ще подкрепи кабинет на „новите партии“, същото заявиха и социалистите.

„Реалистично правителство на малцинството може да работи около провеждането на определени политики – промяна в Изборния кодекс, отмяна на дискриминационни и противоконституционни норми, правосъдна реформа. Тоест тези най-важните неща, които не търпят отлагане. Това е съвсем достатъчно като начало за обединение на всички“, каза Хаджигенов.

Според него е нужна поне година, за да бъдат приети основните законодателни промени. „Има почти 100% съгласие по тези теми. Буквално работим заедно, допълваме се“, каза Хаджигенов.

По думите му от „Изправи се! Мутри вън“ са дали инициативата за започване на неофициални политически разговори с всички опозиционни партии. Не са говорили все още с БСП и ДПС.

Той посочи, че парламентът е жив и „вече не е канцеларски печат на Борисов“ и добави, че не очаква лидерът на ГЕРБ да се появи в пленарната зала в сряда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html