петък, 3 май 2024 г.

Армин Лашет е наследникът на Ангела Меркел

Армин Лашет ще бъде кандидатът за канцлер на консерваторите.

Армин Лашет спечели подкрепата на партията на германския канцлер Ангела Меркел да се кандидатира като десноцентристки кандидат, който да я наследи на изборите през септември, предаде Би Би Си.

Лидерът на Християндемократите (ХДС) беше подкрепен от 77,5% от членовете на изпълнителния съвет на партията. Съперникът му Маркус Зьодер, който оглавява другият  партньор в управляващата коалиция – ХСС и е премиер на Бавария, беше подкрепен от 22,5% от борда. Меркел, която е канцлер от 2005 г., трябва да отстъпи на федералните избори на 26 септември.

60-годишният Лашет беше избран за лидер на ХДС през януари, когато се представи като кандидат за наследник на Меркел. Той е премиерът на Северен Рейн-Вестфалия – най-многолюдната провинция в Германия. Известен е със своята либерална политика, страст към ЕС и способността да се свързва с имигрантските общности.

Зьодер, 54-годишен, е премиер на Бавария, проспериращата югозападна провинция, която е дом на БМВ и около 550 авиокосмически компании. Рейтингите му в анкетите са повишени от представянето му по време на пандемията, когато се видя, че действа бързо при затваряне на училища и спиране на големи публични събития.

Ангела Меркел не е изразила публично предпочитание към нито един от потенциалните кандидати. Кандидат от ХСС никога преди не е печелил федерални избори. Два предишни опита на лидерите на ХСС се провалят през 1980 и 2002 г. Консервативният алианс обаче е изправен пред спад в популярността след пандемията до около 27%.

Остават пет месеца преди общите избори, като Зелените за първи път в историята ще имат свой кандидат за канцлер – 40-годишната Аналена Бербок. Тяхната програма включва по-строги климатични цели, увеличение на данъците за хората с високи доходи, но и по-твърди връзки с Русия.

Социалдемократите (СПД) вече обявиха своя кандидат за канцлер, министъра на финансите Олаф Шолц. Те потънаха в  проучванията, но собственият рейтинг на Шолц   е по-добър, подсилен от ролята му за надзор върху спешния пакет от 750 милиарда евро за финансиране на бизнеса в пандемията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html