събота, 4 май 2024 г.

Официално: Създават европейска Суперлига по футбол (обновена)

12 от най-големите европейски футболни клубове официално представиха плановете си за създаване отделна Суперлига. В групата влизат италианските „Милан“, „Интер“ и „Ювентус“, испанските „Реал“ (Мадрид), „Атлетико“ (Мадрид) и „Барселона“, както и английските „Арсенал“, „Челси“, „Ливърпул“, „Манчестър Юнайтед“, „Манчестър Сити“ и „Тотнъм“. Покана за присъединяване е изпратена до все още неуточнени три други клуба. Към момента от групата отсъстват представители на две от петте най-силни първенства в Европа – Бундеслигата и френската Лига 1.
Целта на големите клубове е Суперлигата да се администрира от тях, като в първоначалното финансиране с 5 милиарда долара участва и американската банка „Джей Пи Морган Чейс“. Засега форматът предвижда мачове в средата на седмицата. Така състезанието би било ясна конкуренция на Шампионската лига, администрирана от УЕФА.

Според създателите й, евентуалната Суперлига адресира нестабилността на европейския икономически футболен модел, която е станала видима по време на пандемията. Много от тези големи клубове обслужват и големи финансови заеми. Според президентът на „Реал“ Флорентино Перес, който е и първи председател на Суперлигата, „форматът отговаря на желанието на феновете“. А американският съсобственик на „Манчестър Юнайтед“ и заместник-ръководител на Суперлигата Джоел Глейзър твърди, че такова състезание между най-добрите ще осигури повече финансова подкрепа и за „по-широката футболна пирамида“.
Критиците на модела обаче го приемат като узурпиране на огромните средствата от телевизионни права.

Новото състезание ще стартира през сезон 2023 – 2024 година. Според The New York Times всеки клуб, който влиза в лигата, ще вземе 400 000 000 долара!
УЕФА вече обяви, че ще наложи жестоки санкции на клубовете, които планират да се отделят в Суперлигата, както и на техните играчи. „Замесените клубове ще бъдат изключени от участие във всякакви турнири на местно, европейско и световно ниво, а на техните играчи ще бъде забранено да представляват националните си отбори“, заявиха от УЕФА.
„Ако такова нещо се случи, искаме да подчертаем, че ние, английската, испанската, италианската футболна федерация, също и ФИФА и всички наши членки, ще бъдем обединени в опитите си да спрем този циничен проект, който е базиран на егоистичните интереси на няколко клуба във време, в което обществото се нуждае от повече солидарност от всякога. Искаме да благодарим на отборите от другите страни, най-вече френските и немските, че са отказали да участват“, допълват от централата.

Регламентът
* 20 участващи отбора (15 са учредители, а останалите 5 ще се класират ежегодно според постиженията им през сезона).
* Срещите ще се играят по средата на седмицата, за да може всички участници да се състезават в своите първенства и да се запази изцяло шампионатният календар.
* Кампанията в турнира стартира през август с две групи от по 10 отбора, играещи всеки срещу всеки на разменени гостувания, като отборите в Топ 3 на двете групи се класират автоматично за 1/4-финалите. Завършилите на четвърто и пето място ще играят плейоф в два мача за останалите места в Топ 8. Форматът с два мача на фаза ще бъде използван до финала, който ще бъде в края на май на неутрален стадион.
* Идеята е веднага след старта на мъжката Суперлига, да бъде създадена същата и за жени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html