неделя, 5 май 2024 г.

Русия затвори достъпа до Черно море заради Байдън

Русия затваря Керченския проток, който я свързва с анексирания от Украйна полуостров Крим, за чуждестранни военни кораби до есента, съобщи президентът Владимир Путин. Това стана въпреки изявлението на американския му колега Джо Байдън, че ще спре два американски военни кораба, насочени към района, в опит да намали напрежението между двете суперсили, съобщи в. „Ню Йорк Пост“.

Байдън заяви в четвъртък, че „сега е моментът да се де-ескалира“, след като обяви санкции срещу Русия, свързани с хакер атаките от миналата година срещу американската компания SolarWinds, за което САЩ обвиняват Москва, както и с нарастващото напрежение в Крим.

Президентът определи санкциите, които са насочени към руската икономика и десетки физически лица, междукоито дипломати, като „премерен и пропорционален“ отговор на враждебните действия на Москва срещу САЩ. Администрацията на Байдън беше планирала да изпрати два разрушителя – военните кораби „Рузвелт“ и „Доналд Кук“ – в Черно море заради продължаващото военно присъствие на Русия в Украйна. Но във вторник Москва отговори, че Съединените щати трябва да се пазят от района „за тяхно добро“. Керченският проток ще бъде затворен от следващата седмица до октомври.

В пакета от санкции в четвъртък обаче не се споменава „Северен поток 2“, а Байдън, попитан от репортер, каза, че това е „сложен въпрос“. „Това все още е проблем, по който се играе“, добави той, без допълнителни обяснения.

Американският лидер каза, че по време на телефонно обаждане по-рано тази седмица той е бил „ясен с президента Путин, че сме могли да стигнем по-далеч“, но добави, че Вашингтон „не се стреми да започне цикъл на ескалация и конфликт с Русия“. Байдън смята, че с пряка комуникация между него и Путин те могат да установят „по-ефективни отношения“ и че лидерът на Кремъл се „съгласил“ с това. Предложената от Байдън среща на върха с Путин, която според него може да се проведе „това лято в Европа“, би била шанс за „стартиране на стратегически диалог за стабилност“. Путин все още не е отговорил на поканата, но Байдън каза, че „нашите екипи обсъждат тази възможност в момента“. Според него има „критични глобални предизвикателства, които изискват Русия и САЩ да работят заедно, включително задържане в ядрени заплахи от Иран и Северна Корея, прекратяване на тази (коронавирусна) пандемия в световен мащаб и посрещане на екзистенциалната криза на изменението на климата“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html