неделя, 5 май 2024 г.

Всички против предложението за мажоритарен вот на ГЕРБ

Партиите в парламента се оказаха против мажоритарния вот.

Никоя формация в парламента не подкрепя предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов написа в пост във Фейсбук, че въвеждане на мажоритарна избирателна система трябва да стане в условията на „един сигурен, спокоен и уверен парламент“. Той пита защо ГЕРБ не са приели мажоритарната система преди близо пет години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум два милиона и половина български граждани пожелаха това.

От своя страна БСП смята, че чистата мажоритарна система, за която се говори, не е удачна в българските реалности и ще доведе до много по-малка представителност и до възможност за купуване на мандати. Това каза пред журналисти Крум Зарков. Той похвали партията на Слави Трифонов, че също се отнася отговорно към темата. Въпреки че тяхната позиция е различна, те разбират, че това е плод на много сериозно обсъждане каквото в този парламент предвид конфигурацията надали може да се състои, смята Зарков.

„Демократична България“ пък поставя темата не сред най-спешните за рестарта на държавата. Христо Иванов смята, че абсолютно чистата форма на мажоритарния вот означава да се тласне махалото в обратната страна. „Това са модели, които действат в държавни системи, които са ги възприели. Адаптирането на българската демокрация към един толкова диаметрално противоположен на сегашния модел ще бъде изключително трудно. Тези, които имат пари и административен ресурс, ще бъдат в много добро положение и ще се възползват от това“, коментира Иванов.

Татяна Дончева от ПГ“Изправи се!Мутри вън!“ е категорична, че мажоритарната система изисква райониране, равна тежест на мандати. Като предлагате идеи, това не е само да си правите хватки понеже на Бойко Борисов му трябва да се закачи за Слави Трифонов, продължи тя.  Дончева се възмути, че вчера в старата сграда на парламента, в която в момента заседават новите депутати, почти всички стаи са били заключени, само на ПГ ГЕРБ – отключени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html