Начало АКЦЕНТИ НАТО застана зад САЩ за санкциите срещу Москва

НАТО застана зад САЩ за санкциите срещу Москва

Съюзниците от НАТО подкрепиха американските санкции, които, както прогнозира сайтът „Антени“, бяха наложени днес. В разпространено изявление на Северноатлантическия съвет се изтъква, че Русия продължава дестабилизиращото си поведение, включително чрез нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна.

Посланиците на страните от Алианса осъждат отравянето на опозиционера Алексей Навални с „Новичок“ и заявяват, че всяко използване на химическо оръжие при каквито и да било обстоятелства е нарушение на международното право. Същевременно НАТО остава отворена за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Москва позволяват това, допълват посланиците.

По-рано днес Съединените щати очаквано обявиха нови икономически санкции срещу руски компании заради кибер пиратство, както и изгонването на десетима руски дипломати. Сред санкционираните от американското министерство на финансите са петима души и три организации, свързани с окупирането от Русия на полуостров Крим.