неделя, 5 май 2024 г.

НАТО застана зад САЩ за санкциите срещу Москва

Съюзниците от НАТО подкрепиха американските санкции, които, както прогнозира сайтът „Антени“, бяха наложени днес. В разпространено изявление на Северноатлантическия съвет се изтъква, че Русия продължава дестабилизиращото си поведение, включително чрез нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна.

Посланиците на страните от Алианса осъждат отравянето на опозиционера Алексей Навални с „Новичок“ и заявяват, че всяко използване на химическо оръжие при каквито и да било обстоятелства е нарушение на международното право. Същевременно НАТО остава отворена за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Москва позволяват това, допълват посланиците.

По-рано днес Съединените щати очаквано обявиха нови икономически санкции срещу руски компании заради кибер пиратство, както и изгонването на десетима руски дипломати. Сред санкционираните от американското министерство на финансите са петима души и три организации, свързани с окупирането от Русия на полуостров Крим.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html