петък, 3 май 2024 г.

Карадайъ: Близо сме до нови избори, Нинова: От нас се изисква разум

Изборите отминаха, сега предстои трудното. Разчитаме вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той  подчерта, че промяната трябва да „възстанови политическата нормалност“ и „рестарт на държавността“.

Карадайъ отбеляза, че новите три партии имат едва 92 мандата в парламента, които не дават възможност да сформират мнозинство, което да излъчи правителство. Ето защо според него страната ни е по-близо да перспективата за отиване на нови избори, подчертавайки, че партията му е готова за тях.

„В този възможно най-пъстър парламент, създаващ условия за невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът „Съединението прави силата“. Единственият модел, по който това може да стане, е, като се набележат основните приоритети, пред които е изправена държавата, политическите сили да дискутират и постигнат единомислие. Това не предполага нито дву-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция, а много по-широко съгласие. Много по-пластично управленско решение, което автоматически изключва чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер. Така ние разчитаме замисъла на суверена“, заяви още Карадайъ

От нас се изисква разум, а не мандатно мислене, каза Нинова

„Днес не просто откриваме поредното НС, полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България през следващите 10 години. Намираме се в необичайна ситуация. Ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и на политическа такава. Ето защо от нас се изисква разум и отговорност. Не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявлението си пред депутатите.

БСП била готова с ясни и конкретни предложения и те били на масата отдавна. Затова задачата пред социалистите е най-лесна – „Ние има на какво да стъпим, защото в последните четири години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим“. Нинова очерта пет приоритета за България; за здравната, икономическата и социалната криза; за парламентаризма; за правителството и изпълнителната власт; за властта и задкулисието.

Лидерът на БСП заяви, че няма да  подкрепи правителство на ГЕРБ, няма да прави и голяма коалиция. „Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ” и конкретни политики. Ако те не предложат правителство и ако третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави“, каза още Нинова.

Тя настоя НС да наложи мораториум на назначенията и сключването на договори от сегашното правителство, макар и в оставка. „Внасяме днес промени в Закона за публичните финанси, които ограничават премиера да харчи безконтролно парите на хората“, подчерта още Нинова. За по-малко емоции и повече разум призова тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html