неделя, 5 май 2024 г.

Ето я тайната жена до Слави

Слави Трифонов, чиято партия „Има такъв народ“ спечели впечатляващ резултат на последните избори, без съмнение ще бъде фактор в бъдещия политически живот независимо от неясния му развой в бъдеще. Формацията на Трифонов стана втора политическа сила единствено с виртуално внушаване на послания, без публично участие на лидерите й в предизборната кампания и с един-единствен концерт от зала „Арена Армеец“, излъчен онлайн. Гласувалите за шоумена припознаха в гнева му личното си недоволство от властта, без да имат потребност да се запознаят с бъдещите му планове за управление и стъпвайки единствено на точките от референдума му, акцент в който е мажоритарният вот, намаляване субсидиите на партиите и пряк избор на съдии, прокурори и полицейски началници.

Трифонов така и не се появи публично след победата, оправдавайки се, че има симптоми на ковид и се е изолирал. Шест дни след вота благодари виртуално на тези, които са го подкрепили. Слуховете за влошеното му здравословно състояние се засилиха още по време на кампанията, която бе провеждана от дясната му ръка – амбициозния сценарист Тошко Йорданов. Съмнения обаче, че негова е последната дума за вземане на решения в партията, не съществуват, най-малкото заради авторитарния стил, който Слави налага през годините дори като шоумен. Единственият човек, в чието мнение новият политик се вслушва безрезервно обаче, не са сценаристите му, нито Тошко Йорданов, а жена, разкрива вестник „Галерия“.

Виктория Василева измести Тошко Йорданов като дясна ръка на Трифонов

Дамата, с която Трифонов съгласува всяко свое намерение, не е поредната му лична фаворитка, а главният секретар на „Има такъв народ“ Виктория Василева. Тя също рядко се изявява публично с изключение на епизодични гостувания в телевизията 7/8. Любопитното е, че Василева е знаков кадър на Христо Бисеров в СДС, депутат от Козлодуй и бивш шеф на младежкото СДС. Василева, която бе водач на една от софийските листи, има най-голяма заслуга за създаването на структурите на Трифоновата партия, които са копие на тези на СДС от най-силния период на десницата през 90-те, когато никоя друга политическа сила няма толкова мощни местни организации. Неслучайно Трифонов възлага на нея свръхамбициозната задача да предаде посланията му сред симпатизанти при обиколките в страната, а и тя е единствената жена на висок пост в „Има такъв народ“.

Василева определено се справи повече от успешно със задачата, като не само придружава Тошко Йорданов в повечето градове за откриване на офиси на партията преди изборите, а и върши огромен обем организационна работа. За разлика от началника си стилът й на диалог с хората не е агресивен, тонът й е твърд, но в изказа й липсват закани и заклинания. Говори популистки, подчертавайки, че е крайно време народът да престане да бъде зрител на политиката, за да не живее в безвремие.

Хора, работили с нея през 90-те години в СДС, твърдят, че още когато е оглавявала младежката структура на партията, е била една от най-напористите активистки на „Раковски“ 134. В онези години тя е сред най-приближените на Христо Бисеров, който тогава е главен секретар на седесарите и се занимава успешно с най-важното – да създава и крепи структурите на най-старата дясна партия от промените на 10 ноември насам. Василева е неизменно до него, проявява се като добър ученик, попива от опита на тогавашното си гуру и усвоява всички тънкости в изграждането на местните структури. Впоследствие трупа опит и като политик, след като е избрана за депутат от Козлодуй.

Впечатляващият изборен резултат, постигнат от „Има такъв народ“ на последния вот, бетонира авторитета на Виктория Василева в партията, а приближени на Трифонов твърдят, че тя е човекът, който съветва Слави за всяко решение в политиката сега и за в бъдеще. Мнозина дори вече я определят като сивия кардинал във формацията, с която вече се съобразяват всички политически субекти в страната.

Изпитанията за партията, както за Слави, и за Виктория Василева, сега започват. Защото шоуменът влезе в политиката, за да отмъсти за референдума, но сега очакванията за сериозна промяна в държавата се фокусират върху него, а подобна задача е твърде трудна за изпълнение. Вероятно това е причината Трифонов да не се появява публично и да ограничи изявите до санитарния минимум. Нещо, което при всички положения корозира доверието и надеждите на част от избирателите на „Има такъв народ“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html