неделя, 5 май 2024 г.

„Демократична България“ краде електорат от „Изправи се! Мутри вън!“

Христо Иванов

При предсрочни избори „Демократична България“ ще вземе електората на Мая Манолова и Отровното трио. Тази теза е обсъждана по партийни събрания в присъствието на Атанас Атанасов и Христо Иванов, съобщава вестник „Галерия“. Затова десните търсят подкрепа сред привържениците си за курс към провал на предложените правителства, след което ще има служебен кабинет и нов парламентарен вот.

Електоратът отреди пето, предпоследно място в парламента за „Демократична България“ с 9,45% от гласоподавателите, а „Изправи се! Мутри вън“ останаха с 4,72%.

Двете формации бяха най-активни на протестите от лятото. Започнаха заедно, но бързо се разделиха и провеждаха шествията си на различни места. Нападките между лидерите им ескалираха във Фейсбук. Започнаха да говорят помежду си едва когато изборите наближиха.

Мая Манолова ще гледа Народното събрание отвън при предсрочни избори

Със сигурност „Изправи се! Мутри вън!“ няма да влезе в следващия парламент, ако изборите са твърде скоро, категорични са не само социолозите, но и лидерите на протестната коалиция. Освен това бившата омбудсманка Мая Манолова и лидерът на протеста Николай Хаджигенов разкриха публично дълго тлеещия конфликт между тях. Усетили разпада на сестринската политическа формация, в „Демократична България“ започнали да кроят планове как на новите избори ще имат поне 12-13 процента от гласовете и ще изпреварят ДПС.

„Напусналият Отровното трио Велислав Минеков има основна роля в новия курс на десните. Той се включи в техния отбор малко преди 4 април и сега е един от изразителите на тезата за бързи предсрочни избори. Христо Иванов го слуша“, негодуват от лагера на Мая Манолова. Според последователите на „Изправи се! Мутри вън!“ професорът по металодизайн в Художествената академия, вече щял да приеме да стане кандидат за депутат от „Демократична България“. Това щяло окончателно да довърши крехкото обединение между Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, от една страна, и Мая Манолова – от друга, на евентуални предсрочни избори през лятото.

Според запознати с преговорите за съставяне на анти ГЕРБ правителство най-незаинтересованите от него са партиите в „Демократична България“. Избирателите им трудно щели да преглътнат подкрепа от БСП и ДПС и най-вероятно няма да се стигне до участието им в подобен управленски формат.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html