понеделник, 29 април 2024 г.

Лидерите на чернокожото движение изкупиха имоти за милиони

Къщата в Лос Анджелис за $590,000. Снимка: Realtor.com

Докато в цялата страна се вихреха протести в името на движението в защита на цветнокожите от полицейско насилие Black Lives Matter (BLM), съоснователката на организацията активно купува недвижими имоти на обща стойност 3,2 милиона долара, съобщава в. „Ню Йорк Пост“. 37-годишната Патрис Хан-Кулърс е разглеждала имоти на Бахамите в ултра-ексклузивен курорт, където Джъстин Тимбърлейк и Тайгър Уудс имат домове, е научил „Ню Йорк пост“.

Патрис Хан-Кулърс

Луксозни апартаменти и градски къщи в крайбрежния курорт Олбани извън Насау са на цена между 5 и 20 милиона долара, според местен агент. А дамата от BLM, която се самообяви за марксист, е купила дом за 1,4 милиона долара на уединен път в Малибу, Лос Анджелис. Имотът с площ от 2370 квадратни метра разполага с „извисяващи се тавани, капандури и много прозорци“ с гледка към каньона. Семейният дом на каньона Топанга, който включва две къщи на четвърт акър, е само един от трите имота, които Патрис Хан-Кулърс притежава в района на Лос Анджелис, показват публичните регистри. Някои активисти бяха смаяни от разкритията за недвижимите имоти на Патрис. Един от ръководителите на BLM, Хоук Нюсом, призова за „независимо разследване“, за да разбере как глобалната организация харчи парите си.

„Ако сте в публичното пространство, наричайки се социалист, трябва да попитате колко от личните й пари отиват за благотворителни каузи“, коментира той. „Наистина е тъжно, защото това кара хората да се съмняват в валидността на движението и да пренебрегват факта, че хората са тези, които носят това движение.“

Миналата година Хан-Кулърс и съпругата й Джаная Хан – трансджендър, който се определя от „третия пол“, се осмелиха да се сдобият с четвърти дом в Джорджия- „собствено ранчо“ на 3,2 акра в Кониърс с частен самолетен хангар със студио над него и писта за малки самолети. Къщата с две спални и две бани, на около 30 минути от Атланта, има закрит плувен басейн и отделение за ремонт, което може да побере ремонта на малък самолет, според обявите с недвижими имоти. Вилата „Праскова“ е закупена през януари 2020 г. за $ 415 000, две години след публикуването на най-продаваната мемоарна книга на Хан-Кулърс „Когато те наричат ​​терорист“. През октомври активистката подписа „мултиплатформена“ сделка с „Уорнър Брадърс“ за създаване на съдържание за „черни гласове, които са били исторически маргинализирани“. Не е известно колко е получила Хан-Кулърс като възнаграждение за сделката.

Трансджендърът Джаная Хан, съпруга на Патрис и също активист и съосновател на BLM.

Социалистката – защитничка на гражданските права започва да купува имоти в Лос Анджелис през 2016 г., няколко години след като движението за граждански права, започнало от нейния хаштаг – #blacklivesmatter, започна да добива популярност в целия свят. През същата година тя се сдобива с дом с три спални и в Ингълууд за 510 000 долара. Сега струва близо 800 000 долара. Хан-Кулърс добавя съпругата си, съосновател на Black Lives Matter в Канада, към тръст миналата година. Двойката, състояща се от лесбийка и трансджендър, сключва брак през 2016 година. Две години по-късно, през 2018 г., се появява имот с четири спални в Южен Лос Анджелис, мултиетнически квартал, закупен срещу $ 590 000 за 1725 квадратни метра, въпреки че оттогава цената се е покачила до 720 000 долара.

Три от общо четирите имота са закупени на името на Хан-Кулърс, а този в каньона Топанга – от дружество с ограничена отговорност, което тя контролира, според публичните регистри, цитирани от „Dirt“, блог за недвижими имоти. 

Като дете Патрис е живяла в „двуетажна сграда с жълтеникавокафяв цвят, където боята се лющи и където има врата, която не се затваря правилно и домофонна система, която никога не работи“, описва живота си самата тя. Прегръща активизма и марксизма в ранна възраст, на 12 години. „Това беше годината, в която разбрах, че това, че съм черна и бедна, ме определя повече от това да бъда светла, обнадеждаваща и подготвена.“ Но тя се издига до национално значение през 2013 г., когато заедно с двама други активисти протестират срещу малката присъда на Джордж Цимерман, който застреля Трайвън Мартин, невъоръжен чернокож тийнейджър, във Флорида. Протестите на Black Lives Matter отново избухнаха през 2020 г. след убийството през май на Джордж Флойд, починал след като полицай от Минеаполис коленичи на врата му по време на арест.

В този момент в движението се вляха дарения и обещания от корпорации и частни лица. Лидерите на Black Lives Matter не уточняват колко пари са взели общи от видни дарители, се казва в информация на Асошиейтед прес. Също така не е ясно колко печели от заплата Патрис Хан-Кулърс, тъй като лидерите на движението разделят финансите си между организации с нестопанска цел и търговски фирми и са трудни за проследяване.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html